Een van de 21 ontvoerde meisjes die in oktober door onderhandelingen zijn vrijgekomen AFP

Het Nigeriaanse leger heeft opnieuw een van de schoolmeisjes gevonden die waren ontvoerd door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Ze heeft een baby van zes maanden. De militairen kwamen haar, volgens een woordvoerder, op het spoor tijdens het verhoor van vermoedelijke leden van Boko Haram.

De terreurorganisatie ontvoerde in april 2014 bijna 300 christelijke schoolmeisjes in de afgelegen stad Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Ze zaten daar op kostschool. De massaontvoering van de jonge meisjes leverde wereldwijd geschokte reacties op en er kwamen acties op gang om de meisjes vrij te krijgen, met als motto #BringBackOurGirls.

Actie in Parijs voor de ontvoerde Chibok-meisjes EPA

De meeste ontvoerde meisjes worden nog steeds gevangen gehouden. Af en toe weet een meisje te ontsnappen, zoals in mei gebeurde. In oktober kreeg de Nigeriaanse regering door onderhandelingen 21 meisjes vrij. In november bevrijdde het leger een meisje bij een bestorming van een kamp in het Sambisa-bos, in het noordoosten van het land.

De afgelopen weken zijn zo'n duizend verdachten opgepakt bij acties van het leger in het Sambisa-bos. Tijdens de verhoren van een van de verdachten werd de verblijfplaats duidelijk van het meisje dat nu is gevonden.

Meisjes overleden

Het Nigeriaanse leger zei de afgelopen weken dat zijn troepen een van de laatste bolwerken van Boko Haram had verwoest. President Muhammadu Buhari verklaarde zelfs dat de extremistische organisatie een vernietigende slag was toegebracht.

Door die mededelingen rees de vraag of er ook meisjes uit Chibok waren gevonden, van wie werd aangenomen dat ze in het bos werden vastgehouden. Er worden nog altijd 195 meisjes vermist.

Meisjes die eerder werden bevrijd, vertelden dat meerdere meisjes uit hun groep inmiddels zijn overleden, bijvoorbeeld doordat ze malaria hadden gekregen of waren gebeten door een slang.

De christelijke meisjes uit Chibok in hijab, in een videoboodschap van Boko Haram, na de ontvoering in april 2014 AFP

De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, weersprak vorige week in een videoboodschap dat zijn terreurgroep was verslagen. Hij zei dat de oorlog nog maar net was begonnen en hij riep zijn strijders op door te gaan met het doden, bombarderen en ontvoeren van mensen.

Kritiek op vasthouden meisjes door regering

De regering heeft veel kritiek gekregen op de manier waarop de bevrijde meisjes worden behandeld. Die worden in de hoofdstad Abuja in afzondering gehouden. Het verweer van de regering is dat ze daar worden behandeld voor hun trauma's en zich rustig kunnen voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving.

De meisjes zelf lieten weten dat ze niets liever wilden dan met Kerst terug te zijn in Chibok, maar ze mochten niet naar de kerk en kregen hun ouders pas na Kerst te zien.

Voedselschaarste

De islamitische opstand van Boko Haram begon zeven jaar geleden en kostte aan meer dan 20.000 mensen het leven. Volgens de VN heeft Boko Haram een humanitaire crisis veroorzaakt. 2,6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de terreurorganisatie. Meer dan 5 miljoen mensen in het noordoosten van Nigeria hebben een groot tekort aan voedsel.

STER reclame