NOS NieuwsAangepast

Politie wil zwaardere straffen voor mishandelen hulpverleners

Politievakbond ACP komt met concrete ideeën voor maatregelen om geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners tijdens Oud en Nieuw tegen te gaan. Tijdens de jaarwisseling werd, net als in andere jaren, veel geweld gebruikt tegen hulpverleners.

1700 mensen hebben een enquête van de ACP naar hun ervaringen ingevuld. De uitkomsten heeft de bond verwerkt in een tienpuntenplan. Daarin staat wat er volgens de politiemensen allemaal moet veranderen.

Ze willen onder meer dat mensen die vuurwerk naar hulpverleners gooien een boete krijgen van minimaal 5000 euro. En de boete moet worden verdubbeld als ze alcohol of drugs hebben gebruikt. Ook willen ze dat van mensen die vaker in de fout gaan de identiteit bekend wordt gemaakt.

Minimumstraffen

De politie krijgt niet alleen tijdens de jaarwisseling met geweld te maken, maar ook op andere dagen. "Geweldplegers moet je confronteren met zichzelf en hun omgeving en veel zwaarder straffen", schrijft een politieagent.

Meer agenten denken er zo over. Uit de enquête blijkt dat politiemensen willen dat er minimumstraffen komen. En bij minderjarigen moet het overtreden van de wet ook financieel voelbaar zijn voor de ouders.

Er is ook behoefte aan nieuw materiaal. Veel agenten willen tasers, uitschuifbare wapenstokken en bodycams. De ACP vraagt al jaren om deze middelen.

Weinig vertrouwen

Uit de enquête blijkt dat de politiemensen er weinig vertrouwen in hebben dat de politiek iets met de ideeën doet. "De overgrote meerderheid verwacht niet dat er iets mee gebeurt. Dat is wel heel ernstig", zei Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond, in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat komt volgens hem doordat een aantal dingen die de agenten willen al eerder is toegezegd door de politiek, maar daar is volgens hem niets van terecht gekomen. "Daar komt ook het gebrek aan vertrouwen dat het goed komt vandaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl