Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht ANP

Meer vrouwen moeten hun kinderwens voorlopig uitstellen door een fout in het ivf-laboratorium van het UMC Utrecht. Aanvankelijk meldde het ziekenhuis dat het ging om 84 vrouwen bij wie de behandeling moest worden opgeschort; nu zijn het er 150. Dat bevestigt een woordvoerder van het UMC Utrecht na een bericht in het AD.

De stijging komt doordat niet alleen de ICSI-behandeling van patiënten van het UMC is opgeschort, maar ook die van patiënten in vier omliggende ziekenhuizen. Die ziekenhuizen maken gebruik van het ivf-lab van het UMC. 

Alleen vrouwen die al begonnen zijn met hormoonstimulatie, worden op dit moment geholpen. Volgens het ziekenhuis kunnen die behandelingen niet zomaar worden afgebroken. Wel duren ze langer dan normaal, omdat de procedures nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Verkeerde zaadcellen

Vorige week werd bekend dat in het UMC-laboratorium fouten zijn gemaakt, waardoor bij de bevruchting van 26 paren mogelijk verkeerde zaadcellen zijn gebruikt. 

De ICSI-behandelingen werden daarop stopgezet. Volgens woordvoerder Eric Trinthamer van het UMC Utrecht worden alle procedures in het lab uit voorzorg nog eens nagelopen. Het duurt daarom zeker een maand voordat de vruchtbaarheidsbehandelingen worden hervat.

STER reclame