Vrachtschip in problemen op de Maas bij Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

'Het bevaarbaar maken van de Maas duurt veel te lang'

"Omvaren vanwege de problemen in de Maas kost ons ongeveer 200.000 euro per maand", vertelt Martin Seine van schipperscorporatie PTC vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Seine vindt dat het veel te lang duurt voordat de rivier weer bevaarbaar is. "Dit duurt weken, dat is gewoon buiten proporties."

Het water in de Maas zakte vorige week donderdag snel toen een binnenvaartschip de stuw bij Grave deels vernielde. Het Maaswater kon ongehinderd wegstromen en ook het peil in het Maas-Waalkanaal zakte snel. Het sluiten van de sluis bij Heumen voorkwam daar grotere problemen.

Door de aanvaring is een deel van de stuw onherstelbaar beschadigd. Drie van de vijf beschadigde jukken moeten daarom worden vervangen. Rijkswaterstaat overlegt nog over mogelijke oplossingen.

"De eerste dagen hadden we nog begrip voor de situatie. Het was gewoon een calamiteit, dan kan je als Rijkswaterstaat niet veel doen", gaat Seine verder. "Maar wekenlang niet kunnen varen door het kanaal? Dit zou vroeger nooit zijn gebeurd."

Vroeger lag er altijd een calamiteitenplan voor een soortgelijke situatie klaar, legt Seine uit. "Misschien is dit wel een zeldzame situatie, maar dat een stuw het begeeft, is niet heel zeldzaam. Daar moet gewoon een calamiteitenplan voor klaarliggen. En de oplossing lijkt me simpel. Binnen twee tot drie dagen kun je een damwand voor de kapotte stuw zetten. Daarna trek je het water weer op en dan hadden we nu, een week na de aanvaring, weer kunnen varen op een normale rivier."

Eind van deze week moet het Maas-Waalkanaal vanuit de Waalkant weer bereikbaar zijn voor binnenvaartschepen. Drie noodpompen halen sinds maandag water uit de Maas en pompen het in het kanaal, om het waterpeil daar weer te verhogen. "Zo kan het binnenvaartverkeer straks weer naar Nijmegen, maar daarmee is maar een heel klein deel van het probleem opgelost," zegt Seine.

Drone filmt problemen door aanvaring stuw Grave

Op dit moment kijkt Seine of hij een schadeclaim gaat indienen bij Rijkswaterstaat. "We moeten gewoon een beleid bedenken voor als dit nog weken gaat duren. Het kost ons veel geld en die kosten moeten eigenlijk door Rijkswaterstaat worden vergoed."

Vanmiddag praat Rijkswaterstaat met gedupeerden en betrokkenen. Seine was daarvoor in eerste instantie niet uitgenodigd, maar is door Rijkswaterstaat inmiddels gevraagd om ook bij dit overleg aan te schuiven.

Hoe werken de stuwen en sluizen in de Maas?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl