Oud-premier Haradinaj in 2012
NOS NieuwsAangepast

Ex-premier Kosovo in Frankrijk voor de rechter

Ex-premier Haradinaj van Kosovo, die gisteren in Frankrijk werd opgepakt, moet vandaag verschijnen voor een rechtbank in Colmar, in Oost-Frankrijk. De rechtbank moet besluiten of hij vast blijft zitten of onder voorwaarden vrij wordt gelaten. Later zal de rechtbank besluiten of Haradinaj wordt uitgeleverd aan Servië.

De Franse autoriteiten hebben Haradinaj gearresteerd op verzoek van Servië. Dat land houdt hem verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999), die uiteindelijk leidde tot de Kosovaarse afscheiding van Servië.

Kosovo noemt de arrestatie van Haradinaj onacceptabel. Het Kosovaarse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan te doen om hem zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Haradinaj was eind jaren negentig de leider van een groep paramilitairen, de Zwarte Adelaars. Volgens Servië martelden en doodden zij tientallen Servische burgers.

Joegoslavië-tribunaal

De 48-jarige Haradinaj werd premier in 2004 maar trad al na een paar maanden terug toen hij door het Joegoslavië-tribunaal werd beschuldigd van tientallen gevallen van oorlogsmisdaden. Hij stond terecht en werd in 2008 vrijgesproken. In 2012 werd de zaak overgedaan en werd Haradinaj opnieuw vrijgesproken.

De Serviërs namen daar geen genoegen mee en eisten opnieuw zijn arrestatie. Dat leidde er in 2015 al toe dat Haradinaj korte tijd vastzat toen hij op doorreis was in Slovenië.

Gisteren werd hij gearresteerd op het vliegveld van Basel-Mulhouse bij de Frans-Zwitserse grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl