De winnaars Hugo Borst en Carin Gaemers
NOS NieuwsAangepast

Machiavelliprijs voor manifest over ouderenzorg

Hugo Borst en Carin Gaemers hebben met hun manifest over de ouderenzorg de Machiavelliprijs gewonnen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die iets bijzonders hebben gepresteerd in de publieke communicatie.

Borst en Gaemers presenteerden in oktober een plan om de ouderenzorg te verbeteren. Meer dan 100.000 mensen ondertekenden het manifest Scherp op ouderenzorg. Volgens de jury hebben ze in recordtempo zowel de politiek, de medewerkers in de zorg, als de ouderen en hun families op een lijn gekregen.

De voorzitter van de jury, Marja Wagenaar, zegt dat ze geschiedenis hebben geschreven met het manifest. "Ze hebben in korte tijd het beladen politieke debat over ouderenzorg weten te depolitiseren en eensgezindheid gecreëerd. Dat is eigenlijk nog nooit een actiegroep gelukt".

Vereerd

"We zijn vereerd met de prijs", zegt Gaemers in haar eerste reactie op NPO Radio 1. Journalist Hugo Borst en historicus Carin Gaemers zijn met de actie begonnen omdat hun beider moeders in een verzorgingstehuis woonden. Volgens hen krijgen nu te veel ouderen structureel niet de zorg die ze nodig hebben.

"We zijn begonnen vanuit onze verontwaardiging en het balletje is steeds verder gaan rollen", zegt Gaemers. "Als je dit meemaakt gaat het je aan het hart. Er zijn ouderen die moeten meemaken dat hun grondrechten met voeten worden getreden en dat kan gewoon niet."

Vorig jaar ging de Machiavelliprijs naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voor de presentatie van het rapport over de MH17-ramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl