NOS NieuwsAangepast

Trump: raketten Noord-Korea zullen VS niet bereiken

De komende Amerikaanse president, Donald Trump, is niet bang voor het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land een test gaat doen met een intercontinentale raket.

Zo'n raket kan volgens hem de Verenigde Staten bereiken. "Maar dat gaat niet gebeuren!", reageerde Trump op Twitter. Het is niet duidelijk of Trump zint op preventieve maatregelen of dat hij twijfelt aan de bewering van Kim.

Deskundigen gaan ervan uit dat Noord-Korea nog niet in staat is om een intercontinentale raket te lanceren, maar het land heeft wel testlanceringen gedaan en het heeft een satelliet in de ruimte gebracht. Dat wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar de lancering van intercontinentale raketten.

Volgens Kim Jong-un gaat zijn land door met het ontwikkelen van kernwapens zolang het wordt bedreigd door de VS.

China

Donald Trump haalt op Twitter ook fel uit naar China. Dat land doet volgens hem te weinig om Noord-Korea in toom te houden, terwijl het wel "volstrekt eenzijdig profiteert van de Amerikaanse handel". Cynisch voegt hij daaraan toe "Leuk!".

China heeft in een reactie laten weten dat het zich wel degelijk tegen het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma verzet.

Op een persconferentie zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat Trump de gevoeligheid van de kwestie-Taiwan moet erkennen. Trump houdt de mogelijkheid open om als president zijn Taiwanese ambtgenoot te ontmoeten. China ziet dat als een provocatie, omdat het Taiwan beschouwt als een afvallige provincie.

Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea heeft gereageerd. "De opmerking van Trump laat zien dat de Verenigde Staten de dreiging van Noord-Korea serieus nemen", staat in een verklaring. Seoul heeft nog eens benadrukt dat het belangrijk is dat Zuid-Korea en de VS met elkaar blijven samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl