Dit verandert er in 2017

Ieder jaar worden er op 1 januari weer allerlei nieuwe wetten, regels en tarieven ingevoerd. Zo ook op 1 januari 2017. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Aow-leeftijd

De aow-leeftijd gaat verder omhoog. Met 3 maanden, vanaf 1 januari krijg je dus pas aow als je 65 jaar en 9 maanden oud bent. Hierna blijft de aow-leeftijd verder stijgen, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Daarna wordt de aow-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting en kan 'ie dus nog verder stijgen. Vandaag precies 60 jaar geleden werd de aow trouwens ingevoerd. In 1957 kregen alle inwoners van Nederland recht op een pensioen van de overheid.

Ton schenken

Vanaf 1 januari kunnen mensen tussen de 18 en 40 weer belastingvrij een schenking van maximaal 100.000 euro krijgen voor de aankoop van een woning of het aflossen van een hypotheek. Dat was in 2013 en 2014 ook al tijdelijk het geval, toen om de woningmarkt te stimuleren en starters te helpen. Daarna ging het maximum weer omlaag, naar 52.752 euro. Nu is het definitief verhoogd naar een ton. De schenking mag van iedereen komen, niet alleen ouders. 

Hypotheek

De maximale hoogte van een hypotheek gaat verder omlaag, naar 101 procent van de woningwaarde. In 2016 was het nog 102 procent. Verder mogen tweeverdieners iets meer lenen voor het kopen van een huis. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag telt het tweede inkomen voor 60 procent mee, dat was 50 procent. 

De maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf gaat opnieuw omlaag: van 50,5 naar 50 procent.

Vermogensbelasting

Goed nieuws voor mensen met wat spaargeld, maar niet superveel spaargeld. De vermogensrendementsheffing wordt anders berekend. Over 2016 betaal je nog 1,2 procent belasting op al je spaargeld boven de 24.437 euro. Maar voor 2017 wordt dat verlaagd naar 0,86 procent voor spaargeld tussen de 25.000 en 100.000 euro. 

Over bedragen tussen de 100.000 en 1 miljoen euro  betaal je juist meer, 1,38 procent. En over bedragen boven 1 miljoen euro nog meer: 1,62 procent. Let op, het gaat om uw spaargeld in het jaar 2017. Het betreft dus pas de belastingaangifte in 2018 over 2017. 

Bijtelling lease-auto

De bijtellingstarieven voor lease-auto's worden versimpeld. Er zijn nog maar 2 tarieven: 4 procent voor volledig elektrische auto's en 22 procent voor alle andere auto's. In 2016 waren er nog 4 verschillende tarieven: 4, 15, 21 en 25 procent voor 0, maximaal 50, maximaal 106 en meer dan 106 gram CO2-uitstoot per kilometer. 

Zorgverzekering

De dekking van een basisverzekering wordt uitgebreid. Zo wordt een medisch noodzakelijke besnijdenis voortaan vergoed, net zoals een borstprothese voor transgender vrouwen en vrouwen die borstkanker hebben gehad. En patiënten met zogeheten etalagebenen krijgen maximaal 37 in plaats van 21 fysiotherapiesessies vergoed.

Elektrische fiets

Elektrische fietsen die heel hard kunnen, zogeheten speed-pedelecs, gelden vanaf 1 januari niet meer als snorfiets, maar als bromfiets. Je kan er namelijk tot wel 45 kilometer per uur mee. Dit betekent dat ze binnen de bebouwde kom niet meer op het fietspad mogen, maar op de rijbaan, tussen de auto's. En je moet een speciale helm dragen, die lichter is dan een brommerhelm. 

Alcohol- en drugstesten

De politie mag voortaan testen of geweldplegers alcohol of drugs hebben gebruikt. Mensen kunnen vervolgens een hogere straf krijgen als ze onder invloed van alcohol of drugs geweld hebben gebruikt. 

OV-studentenkaart

Mbo-studenten die jonger zijn dan 18 krijgen nu ook een ov-studentenkaart, zodat ze gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Het gaat alleen om mbo'ers met een zogeheten beroepsopleidende leerweg (BOL).

En nog veel meer..

Er zijn ook weer allerlei belastingtarieven en toeslagen waar een beetje aan gesleuteld wordt, bijvoorbeeld om de koopkracht voor bepaalde groepen op peil te houden. Zo gaan het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag, de huurtoeslag, de arbeidskorting, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, het minimumloon, de maximale zorgtoeslag en de maximale transitievergoeding omhoog. De motorrijtuigenbelasting daalt en de energiebelasting en de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting stijgen. 

STER reclame