Langs de Lijn viert feest op Nieuwjaarsdag
Die muziek. Als de tamboerijn de eerste slagen maakt, als het andere slagwerk erin komt rollen, als de trompetten schel door de speakers klinken, dan weet je: Langs de Lijn begint. Het is de herkenningsmelodie die nooit meer los te horen is van het sportprogramma van NOS Radio: Chump Change van Quincy Jones.
In 1974 wordt het de tune van Langs de Lijn. Zeven jaar eerder, in 1967, ziet het programma waarin de gezamenlijke omroepen live verslag doen van sportwedstrijden, al het levenslicht.
Min of meer in navolging van Sport In Beeld (de voorloper van Studio Sport) ontstaat het idee voor een gezamenlijk radioprogramma. Tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico zijn verslaggevers Wim Hoogendoorn, Leo Pagano, Dick van Rijn en Theo Koomen paraat om de luisteraars op de hoogte te houden van de sportieve prestaties.
Het verhaal gaat dat de technicus van dienst ziek is, waardoor chef Kees Buurman zelf achter de knoppen gaat zitten. Hij schakelt de ene na de andere verslaggever rechtstreeks de zender op. Als iedere verslaggever een keer aan de beurt is geweest, zet Buurman voor de rust (voor zichzelf en de luisteraars) een plaatje op. Dé formule van Langs de Lijn is geboren: live sport afgewisseld met muziek.
In de afgelopen eeuw blijft die formule de basis en maakt Langs de Lijn een natuurlijke ontwikkeling door. Van Hilversum 3 naar Hilversum 1. Van deftige presentatoren naar vlotte jongens. Van gezamenlijke omroepen naar de NOS. Langs de Lijn breidt uit en krijgt als het ware talloze spin-offs. Radio Tour de France, de Sportzomers in samenwerking met andere omroepen, en natuurlijk de uren tussen 22.00 en 23.00 uur op elke doordeweeks dag, zijn daar de voorbeelden van.
Maar de zondagmiddag blijft het vlaggenschip waarop een keur aan illustere radiostemmen aan boord komt. De eerder genoemde Koomen spreekt tot de verbeelding. Andere stemmen die de huiskamer binnendringen, zijn Jack van Gelder, Leo Driessen, Jacques Chapel, Geerhard de Grooth, Hans Eijsvogel, Bert Nederlof, Bas Ticheler, Evert ten Napel. Het zijn slechts voorbeelden.
En wat te denken van de presentatoren die het programma kleur geven. Zij bepalen de sfeer, de stemming, het tempo: Willem Ruis, Koos Postema, Kees Jansma, Felix Meurders, Tom van’t Hek, Govert van Brakel. En ook die lijst is langer, veel langer.
Jubilieumuitzending op 1 januari
Op zondagmiddag 1 januari trapt de NOS het jubileumjaar af met een speciale uitzending. Gewoon van 14.00 uur tot 19.00 uur, maar met ongewoon veel eerbetoon aan het verleden. Koos Postema, Rocky Tuhuteru, Tom Blom en Govert van Brakel presenteren ieder een uur mee met het huidige vaste duo: Henry Schut en Hugo Borst.
Speciale verslaggever Robbert Meeder bezoekt vier stemmen uit het verleden. En in het eerste uur (tussen 14.00 en 15.00 uur) stappen Schut en Borst in de NOS Langs de Lijn Tijdmachine en schakelen ze live naar bekende stemmen, die op miraculeuze wijze weer tot leven komen. En wil jij zelf in de uitzending je felicitatie aan Langs de Lijn laten horen, dan kun je een audiobericht achterlaten in de Radio 1-app.
Maak de reis terug in de tijd als even over 14.00 uur de Chump Change van Quincy Jones klinkt. Stap in, Langs de Lijn begint.