Een binnenvaartschip is op de stuw bij Grave gebotst RWS, verkeersleider Jos

De burgemeester van het Gelderse Heumen heeft forse kritiek op de informatievoorziening door de veiligheidsregio's Brabant en Gelderland na het ongeval met de stuw bij Grave. Hij is te laat geïnformeerd over potentieel gevaar. 

Bewoners van Heumen werden bovendien niet gewaarschuwd ramen en deuren te sluiten. Dat meldt Omroep Gelderland. De bewoners van het Brabantse Grave, dat even ver van de potentiële rampplek afligt, werden wel daartoe opgeroepen.

Gevaarlijk benzeen

Donderdagavond ramde een schip in de mist de stuw in de Maas; op de ene oever van die rivier ligt Gelderland en op de andere Brabant. Het binnenvaartschip vervoerde de gevaarlijke stof benzeen. Even was er sprake van dat deze lading zou lekken. 

Via een appje van Omroep Gelderland werd burgemeester Paul Mengde gealarmeerd. Hij vertelt: "Ik ben meteen naar de plek van het ongeluk gegaan. Het viel mij op dat er lang onduidelijk was wie de leiding had: Brabant of Gelderland."

Pas drieënhalf uur later werd Mengde officieel geïnformeerd.

Overigens werd relatief snel duidelijk dat de chemische stof geen gevaar opleverde. Volgens de burgemeester had het ook anders kunnen gaan: "Dan moet de communicatie vlekkeloos verlopen."

STER reclame