In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Maas zakt verder; situatie woonboten nijpend

Het waterpeil rond de woonboten bij Gennep zakt verder. De achttien woonboten komen daardoor nog schuiner te liggen, meldt L1. De verwachting van Rijkswaterstaat is dat vanmiddag het dieptepunt wordt bereikt.

De woonboten kwamen gisterochtend scheef te liggen doordat het waterpeil in de Maas begon te zakken na een aanvaring in Grave. Een schip botste daar tegen de stuw, die zwaar beschadigd raakte. Daardoor loopt de Maas tussen de stuw in Sambeek en Grave leeg.

De brandweer houdt de situatie nauwlettend in de gaten, zegt burgemeester De Koning van Gennep. "Ze staan klaar met pompen om in te grijpen als er water de woonboten binnen dreigt te lopen."

Vanochtend was er overleg tussen de gemeente, Rijkswaterstaat en de bewoners van de boten. "Die maken zich vooral zorgen over hoe het verder gaat", vertelt de burgemeester. "En dat is natuurlijk logisch."

Een deel van de bewoners van de woonboten in de Paesplas in Gennep heeft de nacht doorgebracht bij familie en vrienden. Anderen bleven gewoon op hun boot. Tot nu toe kwam één woonboot gedeeltelijk onder water te staan.

Minstens vijf schuiven van de stuw bij Grave zijn kapot

Rijkswaterstaat inventariseert vandaag met onderwatercamera's de schade aan de stuw in de Maas bij Grave. Vanmiddag moet blijken of en hoe de schuiven van de stuw kunnen worden gerepareerd, zegt Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland.

Cruciaal daarbij is, of de sokkels onder water nog heel zijn en op hun plaats liggen. Dat bepaalt hoelang de reparatie gaat duren.

Uit een eerste onderzoek bleek dat vijf van de zeven schuiven kapot zijn. Gisteren ging een helikopter de lucht in om het zakkende peil vast te leggen.

Forse schade

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat spreekt van forse schade. Hij roept mensen op om niet op de drooggevallen stukken oever te gaan wandelen, omdat ze drassig zijn.

Door de aanvaring kunnen er geen schepen varen over de Maas tussen Grave en Sambeek en over het Maas-Waalkanaal. De schipper die verantwoordelijk is voor de aanvaring is aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl