Pieter Heerema aan boord van de No Way Back
NOS SportAangepast

Solozeiler Heerema wil reis rond de wereld niet opgeven

Begin november verliet Pieter Heerema de haven van Les Sables-d'Olonne voor misschien wel zijn grootste avontuur: de Vendée Globe. De grootste zeilwedstrijd om de wereld voor solozeilers, die in de jaren negentig twee zeilers het leven kostte. Bijna twee maanden na de start zijn al 10 van de 29 gestarte boten uitgevallen. Heerema heeft het kunnen volhouden, ook al zit het hem vanaf de eerste dag flink tegen.

Honderd zeemijl ten zuiden van Australië ligt de steenrijke offshoremagnaat op de laatste plaats. De problemen ontstonden al in het begin van de reis, nog voor hij de evenaar passeerde. "Het grootste probleem is mijn autopilot. Omdat je alleen bent en je ook moet eten en slapen wordt de boot het grootste deel van de dag door de automatische piloot bestuurd. Die laat het alsmaar afweten, eigenlijk al vanaf het begin."

Pieter Heerema aan boord van de No Way Back

Opgeven of niet?

Doordat de tegenslag zich al zo snel aandiende, twijfelt Heerema al geruime tijd of hij wel moet doorgaan. Bij Kaapstad stond de 65-jarige zeiler al op het punt om het bijltje erbij neer te gooien. En ook nu nog houdt Heerema rekening met een vroegtijdig einde.

"Ik vaar nu relatief dicht bij Australië en ben ook bewust naar het noorden gevaren omdat ik op het punt stond om ermee op te houden. Dan zit ik dicht bij een haven waar ik de boot op een schip kan zetten en weer terug kan naar Europa."

Race uitvaren

Heerema heeft een ruime achterstand op de rest. De koplopers liggen letterlijk en figuurlijk mijlen voor op de No Way Back, de naam van Heerema's boot. "Zij hebben in het begin heel hard kunnen varen. Ik heb dat zelf niet kunnen doen doordat ik een blessure had, waar ik een paar weken last van had. Daardoor moest ik het rustig aandoen. Vervolgens kwamen zij in een ander weersysteem en is voor mij de deur dichtgegaan."

Over ongeveer een week moet Heerema een definitief besluit nemen over doorgaan of stoppen. Hij komt dan in de buurt van Nieuw-Zeeland en dat is zijn laatste mogelijkheid om de race te verlaten. Maar zoals het er nu naar uitziet, gaat hij door. "Ik blijf gehinderd worden en blijf relatief langzaam varen, maar ik denk dat ik toch doorga. Het is toch wel zo’n mooi avontuur, het is erg jammer om dat te laten schieten."

In je eentje in een zeilboot de wereld rond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl