'Schendingen zijn er altijd, maar er is een groter probleem in Syrië'
Na bijna 24 uur lijkt het bestand in Syrië nog steeds te worden nageleefd. Op een paar schendingen na en protesten in de Syrische provincie Idlib is het rustig. "Schendingen zijn er altijd in het begin van een staakt-het-vuren, het zijn meer de problemen op de achtergrond die zorgelijk zijn", zegt correspondent Sander van Hoorn.
Rebellengroep Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Al-Nusra en de Syrische tak van al-Qaida, heeft zich vandaag ook bemoeid met het akkoord. De rebellengroep heeft het akkoord bekritiseerd. Ze zijn tegen het bestand, omdat er niet duidelijk in staat wat het lot van president Assad is.
"Dat ze ertegen zijn is in principe geen nieuws, want dat was te verwachten. Maar hierdoor ontstaat wel een groter probleem", vertelt Van Hoorn. Jabhat Fateh al-Sham werkt samen met kleinere rebellengroepen. "En waar Jabhat Fateh al-Sham een echte terroristische organisatie wordt genoemd, geldt dat niet voor andere groepen. Die doen gewoon mee aan het staakt-het-vuren."
Dat maakt de situatie heel gecompliceerd, gaat Van Hoorn verder. "Want er kan niet met Jabhat Fateh al-Sham gevochten worden zonder dat de andere groepen geraakt worden. Die zijn ook altijd slachtoffer."
Bommen
“Als Jabhat Fateh al-Sham tegen het Syrische leger vecht, worden zij op hun beurt weer gebombardeerd. Daarbij worden de anderen ook geraakt, die vervolgens ook weer gaan vechten. Zo is het hele staakt-het-vuren wel heel lastig om vol te houden."
Dus ook was al min of meer bekend dat niet alle groepen zich aan het staakt-het-vuren zouden houden, het onderliggende probleem is veel groter. "De vraag is eigenlijk: hoe maak je die groepen los van elkaar? Want de kleinere groepen willen zich niet losmaken van Jabhat Fateh al-Sham, omdat zij heel sterk zijn. Het wordt dus lastig om hier een oplossing voor te vinden."
Ook IS doet niet mee aan het akkoord. Dat beperkt de reikwijdte van het bestand aanzienlijk, want IS en Jabhat Fatah al-Sham hebben nog altijd grote delen van het land in handen.
Toch is het na 24 uur nog redelijk rustig. "De rebellen denken natuurlijk: nu blijft Assad zitten, en dat was juist niet de bedoeling. Terwijl de burgers vooral blij zijn dat ze even niet bang hoeven te zijn voor bommen. Voor hen is er eindelijk rust."