NOS.nl op een mobiele telefoon in Turkije
NOS NieuwsAangepast

Turkije geeft toe: NOS.nl geblokkeerd

De Turkse autoriteiten geven voor het eerst formeel toe dat de website van de NOS in Turkije is geblokkeerd. De blokkade is van kracht sinds 19 december, de dag waarop de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara werd doodgeschoten. De NOS plaatste die dag beelden van de moord op Karlov op de site.

Wie NOS.nl in Turkije probeert te bezoeken, krijgt een melding van de Turkse toezichthouder BTK. Daarin is ook te lezen dat de beslissing van de BTK om NOS.nl te blokkeren inmiddels is bekrachtigd door een rechtbank in Ankara.

Een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara meldt aan de NOS dat de blokkade van kracht zal blijven totdat de NOS de video van de moord op Karlov van de site haalt.

De beelden van de moordaanslag zijn gemaakt door de Turkse publieke omroep TRT. Die omroep bood de beelden direct na de moord aan ter publicatie aan alle leden van de EBU, de beelduitwisseling van publieke omroepen in Europa waar de NOS bij is aangesloten.

Bezwaar

Tweede Kamerleden noemden de Turkse blokkade van NOS.nl eerder deze week censuur en spraken van een ongeoorloofde inmenging door de Turkse overheid in de persvrijheid. Zij willen dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken om opheldering vraagt bij de Turkse autoriteiten. Het ministerie zegt dat het bij de Turken bezwaar heeft gemaakt tegen de blokkade.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, zegt de video niet te zullen verwijderen: "Daar is geen enkele aanleiding voor. De video was een belangrijk nieuwsmoment en die journalistieke afweging verandert niet door de blokkade van onze site en app". Hij zegt de blokkade zeer te betreuren.

Media-blokkade

Direct na de moord op ambassadeur Karlov kregen Turkse media te horen dat zij niet over de zaak mochten berichten, anders dan officiële persberichten van de autoriteiten. Dat verbod werd afgelopen maandag door de Turkse rechter omgezet in een volledige media-blokkade tot het politie-onderzoek naar de moord is afgerond.

Ambassadeur Karlov werd op 19 december in een galerie doodgeschoten door een 22-jarige Turkse politieagent. Karlov hield op dat moment een toespraak ter ere van de opening van een fototentoonstelling. De dader werd kort na de moord in een schotenwisseling met de politie zelf ook gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl