Reuters
NOS NieuwsAangepast

Een bestand voor Syrië, maar welke rebellen meedoen is de vraag

Syrië, Rusland en Turkije zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren in Syrië, dat om middernacht moet ingaan. Maar welke van de vele rebellengroepen en milities die actief zijn in Syrië aan het akkoord gecommitteerd zijn, is onduidelijk.

Zeker is in elk geval dat terreurgroep IS is uitgesloten. Dat geldt ook voor de Koerdische YPG, wat met de betrokkenheid van Turkije bij de deal logisch lijkt. De Turken zien de YPG als een terroristische organisatie.

Volgens een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger in Ankara geldt het bestand voor heel Syrië en doet het Vrije Syrische Leger mee met de onderhandelingen die later moeten beginnen in Astana, in Kazachstan. Maar het is onduidelijk wat nog de status is van het Vrije Syrische Leger, dat ooit gold als de officiële oppositie, en welke groeperingen daar nu bij horen.

Grenzen

Verder is onhelder of Fatah al-Sham, het voormalige al-Nusra, is aangehaakt. Dat is de Syrische tak van al-Qaida die aanzienlijke delen van het land in handen heeft. Volgens Syrië en Turkije is Fatah al-Sham niet betrokken bij het bestand. Maar woordvoerders van de rebellengroep zeggen tegen persbureau Reuters dat dat wel zo is.

Weliswaar zou het Syrische leger Fatah al-Sham hebben willen uitsluiten, maar de rebellen hebben daar niet mee ingestemd. Volgens de woordvoerders is alleen IS geen partij en voorziet het akkoord in de vorming van humanitaire corridors. Het zou door overlappende grenzen tussen de gebieden die allemaal in handen zijn van andere rebellengroepen onmogelijk zijn om Fatah al-Sham uit te sluiten.

Het Russische ministerie van Defensie maakt gewag van zeven strijdgroepen die hebben ingestemd met de afspraken over een staakt-het-vuren. Een rebellenleider noemt dertien milities.

Verwarring

De verwarring is tekenend voor de uiterst complexe situatie in Syrië. Een leider van het Vrije Syrische Leger stelt dat geen groepering kan worden uitgesloten, omdat "we onlangs hebben gezien hoe Aleppo is verwoest vanwege 200 man van Fatah al-Sham" in de stad.

Meerdere rebellenleiders beweren dat het bestand een maand moet houden, voordat nieuwe vredesonderhandelingen kunnen beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl