NOS Nieuws

Behandeling erfelijke borstkanker in basispakket

Een nieuwe behandeling bij erfelijke borstkanker komt in het basispakket van de zorgverzekering. Het is een experimentele behandeling van vrouwen met BRCA1-like, stadium III erfelijke borstkanker. Vrouwen krijgen een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie.

Vanaf komende zondag zit deze behandeling in het basispakket, heeft minister Schippers besloten. Omdat het een experimentele behandeling is, wordt die voorwaardelijk tot het basispakket toegelaten. Vrouwen tussen de 18 en 65 jaar komen voor de vergoeding in aanmerking voor een periode van zes jaar.

Voorwaardelijke toelating van behandelingen tot het basispakket gebeurt pas sinds 2012. Het is inmiddels vijftien keer voorgekomen. Door de voorwaardelijke toelating krijgen patiënten sneller toegang tot veelbelovende behandelingen en kan sneller worden vastgesteld hoe effectief de behandeling is.

BRCA1-like borstkanker is een zeer agressieve vorm van borstkanker die vooral veel voorkomt bij relatief jonge vrouwen. In Nederland krijgen jaarlijks 90 tot 120 vrouwen jonger dan 60 de diagnose.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl