Man tussen servers Bruno Cordioli

In het eerste jaar waarin datalekken moeten worden gemeld, zijn 5500 meldingen gedaan. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens aan de NOS.

"Het gaat dan bijvoorbeeld om gevoelige poststukken die geopend terugkomen", zegt een woordvoerder. "Of een klant die de gegevens van iemand anders kan inzien, of een usb-stick die is kwijtgeraakt."

De meeste datalekken worden gemeld in de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening en het openbaar bestuur. Dat wil niet zeggen dat die sectoren hun zaken niet op orde hebben, benadrukt de privacywaakhond; alleen dat ze relatief veel gevoelige gegevens behandelen.

Onderzoeken

Sinds 1 januari moeten organisaties en bedrijven datalekken melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Gebeurt dat niet, dan kunnen bedrijven boetes krijgen.

Dat kan ook als bedrijven onzorgvuldig zijn geweest. De privacywaakhond doet momenteel enkele tientallen onderzoeken om datalekken beter te bestuderen. Ruim honderd organisaties kregen een waarschuwing; er zijn nog geen boetes uitgedeeld.

STER reclame