NOS NieuwsAangepast

Bekijk het Jaaroverzicht 2016 in fragmenten

2016 stond bol van het nieuws. De brexit, het Oekraïnereferendum en de Amerikaanse verkiezingen, allemaal drukten ze hun stempel op het afgelopen jaar. Mede door de aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn was 2016 ook het jaar van onrust. Het jaar van spanningen, die leidden tot verdeeldheid. Ook in Nederland. Het komt allemaal terug in het Jaaroverzicht van het NOS Journaal.

De hele uitzending terugkijken? Dat kan hier. Zelf kiezen wat je kijkt? Dat kan door in dit verhaal langs de verschillende onderwerpen en fragmenten te scrollen.

NOS Jaaroverzicht 2016: steeds meer verdeeldheid in Nederland

Die verdeeldheid gold ook voor de Nederlandse politiek. In de aanloop naar het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne stonden verschillende partijen lijnrecht tegenover elkaar. Op 6 april werd de opkomstdrempel van 30 procent gehaald. Een ruime meerderheid van de stemmers heeft tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne gestemd.

NOS Jaaroverzicht 2016: het Oekraïne-referendum

Ook de Britten hielden dit jaar een referendum. Op 23 juni kregen de Britten twee keuzes voorgelegd: in de Europese Unie blijven of eruit. Uiteindelijk werd het tweede vakje het meest aangekruist. De brexit was een feit.

NOS Jaaroverzicht 2016: Brexit

En dan was er natuurlijk nog het politieke 'event' van 2016: de Amerikaanse verkiezingen. De strijd ging tussen Donald Trump en Hillary Clinton. In de campagnes ging het hard tegen hard. Amerika was meer verdeeld dan ooit tevoren. Bijna alle polls voorspelden een zege voor Clinton. Maar op 8 november bleek toch dat Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten zal worden.

NOS Jaaroverzicht 2016: de Amerikaanse verkiezingen

2016 was ook het jaar van onrust. Op 15 juli ontstond er grote chaos en verwarring in Turkije. Turkse militairen bevolkten de straten van Ankara en Istanbul. Het leger zei de macht in het land volledig te hebben overgenomen. Als tegenreactie riep president Erdogan de Turkse bevolking op om de straten op te gaan om de staatsgreep tegen te houden. Dit lukte, de coup werd neergeslagen.

NOS Jaaroverzicht 2016: couppoging Turkije

De onrust die in Turkije heerste had ook zijn weerslag op Nederland. Er ontstond verdeeldheid onder de Turkse Nederlanders.

NOS Jaaroverzicht 2016: verdeeldheid onder Turkse Nederlanders

Wie aan 2016 zal terugdenken, kan helaas niet om de terroristische aanslagen heen. Onder andere Brussel, Nice en Berlijn werden opgeschrikt door terreurdaden.

NOS Jaaroverzicht 2016: aanslagen in West-Europa

Ook de situatie in Aleppo zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte bladzijde. In de stad werd hard gevochten tussen het Syrische regeringsleger met steun van de Russen en de rebellen. Door de bombardementen werden huizen verwoest en raakten inwoners dakloos. Ook was er een groot tekort aan voedsel, water en medische voorzieningen. Honderden mensen zijn gedood, duizenden raakten gewond.

NOS Jaaroverzicht 2016: de strijd om Aleppo

2016 zal ook herinnerd worden als het jaar van de faillissementen. Grote ketens als MS Mode, de Mitra en Scheer & Foppen overleefden het jaar niet. Ook de winkels van één van de meest bekende warenhuizen werden gesloten. De V&D werd failliet verklaard.

NOS Jaaroverzicht 2016: V&D failliet

Goud voor turnster Sanne Wevers , goud voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe, de val van turner Epke Zonderland en turner Yuri van Gelder die weggestuurd werd uit Rio. De Olympische Spelen van 2016 kenden hoogte- en dieptepunten voor Nederland. Uiteindelijk nam TeamNL negentien medailles mee naar huis.

NOS Jaaroverzicht 2016: Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Hoewel we in de decembermaand vooral terugblikken, werd er in 2016 ook al vooruitgeblikt naar 2017. In Nederland kijken politici vooral uit naar maart 2017, de datum van de Tweede Kamerverkiezingen. Nieuwe partijen als GeenPeil, VoorNederland en Denk werden opgericht en verkiezingsprogramma's werden gepresenteerd.

NOS Jaaroverzicht 2016: politiek bereidt zich voor op verkiezingen

U kunt ook het jaaroverzicht integraal terugkijken:

NOS Journaal Jaaroverzicht 2016

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl