NOS SchaatsenAangepast

Olympisch traject KNSB kent drie 'aanwijsschaatsers' en speciale status voor massastart

De KNSB heeft vandaag de selectieprocedure voor de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de massastart, een nieuw onderdeel op de Spelen, een speciale status krijgt.

De bondscoach van de massastart en de ploegenachtervolging moet uiterlijk tien dagen voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) de naam bekendmaken van de eerste startpositie op de massastart. Dus nog voordat de schaatsers de kwalificatiewedstrijden hebben gereden, is de eerste deelnemer aan de Spelen al bekend.

Ook verschaft de KNSB zichzelf speelruimte doordat de mogelijkheid is gecreëerd op voorhand drie plekken toe te wijzen. In de terminologie van de bond worden die als 'aanwijsschaatsers' bestempeld. "We willen de beste schaatsers beschermen", aldus technisch directeur Arie Koops. "Het is bedoeld voor schaatsers die jarenlang op het podium hebben gestaan, maar zich door iets kleins niet kwalificeren."

Olympisch traject KNSB kent drie 'aanwijsschaatsers' en speciale status voor massastart

In totaal mag Nederland tien mannen en tien vrouwen afvaardigen. Van dat tiental kunnen er drie schaatsers worden aangewezen, de zeven anderen kwalificeren zich door middel van een kansenmatrix.

Matrix

Die matrix, waaruit moet blijken op welke afstanden de kansen op een gouden plak voor Nederland het grootst zijn, wordt gemaakt aan de hand van de prestaties tijdens de wereldbekerwedstrijden in 2016/2017 (uitgezonderd van Berlijn), de WK afstanden 2016/2017 en de wereldbekerwedstrijden in november en december van 2017 (die tellen extra zwaar).

De uiteindelijke selectie vindt plaats op basis van de prestaties tijdens het OKT, van 26 tot en met 30 december 2017 in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl