Een huis in Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Boeren zetten miljoenenclaim tegen NAM door

Zeven boeren in de provincie Groningen zetten een rechtszaak tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) door. Ze claimen zo'n zes miljoen euro van de NAM voor de schade door gasboringen.

De afgelopen tijd is er onderhandeld tussen de boeren en het gasconcern, maar dat heeft niets opgeleverd. De NAM biedt de meeste gedupeerden aan percentages te vergoeden op het totaalbedrag. Zo heeft een van de boeren een aanbod gekregen van 40.000 euro, terwijl hij zegt in totaal voor 1,3 miljoen euro schade te hebben geleden.

Bij de meeste boeren wil de NAM een klein deel of niets van de schade aan de boerderijen vergoeden. Er zit een enorm gat tussen contra-expertise die de boeren hebben laten uitvoeren en het aanbod van de NAM.

"Het gaat om miljoenen. Daar zit een onacceptabel verschil tussen. Dus is het woord nu aan de rechter", zegt juridisch adviseur Henk Scheffer van de boeren.

Tactiek

Volgens hem probeert de NAM de zaak alleen maar te rekken. "Dat is een bekende tactiek. Eerst hebben ze er al drie maanden over gedaan om te reageren op onze claim. En ook een rechtszaak proberen ze zolang mogelijk uit te stellen."

Scheffer zegt bij RTV Noord er volop vertrouwen in te hebben dat zijn cliënten de zaak gaan winnen. "De NAM moet gewoon betalen. Zeker na de laatste jurisprudentie zien we dat volledig goedkomen."

Advertentie via Ster.nl