Zijlstra en Wilders samen in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Zijlstra blijft erbij: VVD gaat niet samenwerken met Wilders

De VVD gaat de komende regeringsperiode niet samen met de PVV in het kabinet, als het aan fractievoorzitter Zijlstra ligt. Hij herhaalde in een interview met radioprogramma Nieuws en Co dat hij vindt dat de partijen te ver uit elkaar liggen.

"De PVV is qua economische standpunten de SP op links voorbij gestreefd en ze willen vrijheden voor bepaalde groepen in ons land gewoon opheffen", zei hij. "Godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting gelden dan niet meer, dat zijn partijen waar de VVD echt niks mee kan. Daar gaan wij niet mee samenwerken."

Zijlstra zegt dat zijn partij niemand principieel uitsluit, maar over de partij van Geert Wilders is hij vrij stellig. "Elke partij kan natuurlijk morgen nog zijn volledige partijprogramma inleveren, maar dat zie ik niet gebeuren bij de PVV."

In september zei Zijlstra ook al dat hij niet met de 'knetterlinkse' Wilders in zee wilde.

Bij de vorige verkiezingen richtte de VVD tijdens de campagne de pijlen vooral op de PvdA, die toen door lijsttrekker Rutte nog het 'rode gevaar' werd genoemd. Toch vormde Rutte later een kabinet met de PvdA. Volgens Zijlstra zijn de situaties niet te vergelijken. "We hadden met de PvdA ook een strijd, maar daar zaten niet van die morele principiële onoverbrugbare zaken in. Dat je de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst gewoon afschaft voor bepaalde groepen, dat gaat een liberale partij als de VVD nooit accepteren."

Senaat

Ook wijst hij erop dat de PVV en VVD geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. "Het gaat gewoon niet lukken in zo'n constellatie."

Premier Rutte (VVD) zei eerder al dat hij niet met de PVV wil samenwerken, zolang Wilders zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken niet terugneemt. PVV-leider Wilders zei op zijn beurt dat hij niet met de VVD in het kabinet wil, zolang Mark Rutte nog bij de partij hoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl