Niloofar Rahmani in 2015 AFP

De eerste vrouw die sinds de val van de Taliban piloot werd in de Afghaanse luchtmacht, zoekt asiel in de VS. Niloofar Rahmani (25) zegt dat ze haar leven niet meer zeker is in haar geboorteland. In Afghanistan wordt afwijzend gereageerd op het nieuws. 

Voordat Rahmani in 2013 piloot werd had Afghanistan al dertig jaar lang geen vrouwelijke piloot gezien. Onder de Taliban was het totaal onmogelijk, omdat vrouwen onder hun bewind weinig rechten hadden. 

De Afghaanse regering zette Rahmani maar al te graag in om te laten zien dat het land inmiddels veranderd was. De asielaanvraag is daarom ook extra pijnlijk.

Opleiding

Rahmani deed het afgelopen anderhalf jaar een opleiding in de VS. Gisteren had ze terug moeten keren naar huis, maar in plaats daarvan vroeg ze asiel aan. 

Volgens Rahmani werd ze bedreigd door de Taliban en familieleden die niet achter haar keuze staan. Ze had al meerdere keren moeten verhuizen omdat ze gevaar liep. 

Veilig

De Afghaanse regering vindt dat Rahmani overdrijft. "We hebben honderden opgeleide vrouwen en vrouwelijke mensenrechtenactivisten die hier werken. Voor hen is het ook veilig." Een woordvoerder hoopt dat de VS het verzoek daarom zal afwijzen.

Andere Afghanen nemen het Rahmani kwalijk dat ze eerst op kosten van de staat haar opleiding heeft afgemaakt. Ook vindt men dat ze voor haar verantwoordelijkheden wegloopt. 

Afghanistan heeft nog een andere vrouwelijke piloot, die in 2015 door de luchtmacht werd aangenomen. Daarnaast zijn er nog vijf vrouwen in opleiding.

STER reclame