Een dakloze slaapt op straat in Londen
NOS NieuwsAangepast

Meer daklozen in Londen, 'ik was een normaal mens en nu zit ik hier'

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Het aantal mensen dat in Groot-Brittannië op straat slaapt, groeit snel. In Londen explodeerde het zelfs de laatste jaren. Ook in de betere buurten liggen mensen in slaapzakken op straat.

Het zijn lang niet allemaal drugs- of drankverslaafden. Veel mensen belanden op straat omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Hulporganisaties luiden de noodklok: ze kunnen de vraag naar opvang niet aan, en hoe kouder het wordt, hoe gevaarlijker het is om op straat te slapen.

Alleen al in Londen slapen 8000 mensen op straat

"Er slapen te veel mensen op straat en er zijn veel te weinig opvangplekken", vertelt Michael, die meestal in de buurt van Victoria Station een afdakje zoekt om onder te slapen. Hij gebruikt twee kartonnen dozen als bed en heeft twee slaapzakken om zichzelf warm te houden.

Naast hem zit Michelle, die al drie jaar dakloos is. Ze raakte haar huis kwijt toen haar man overleed. "Ik was freelance vrachtwagenchauffeur, maar had een paar weken niet gewerkt omdat ik aan zijn ziekenhuisbed had gezeten", vertelt ze. "Ik had dus geen inkomsten en was nog volop in rouw. Twee dagen na zijn dood werd ik mijn huis uitgezet. Omdat ik niet op het huurcontract stond, zeiden ze."

Ze raakte in een neerwaartse spiraal. "Ik had werk, ik was een normaal mens. Nu zit ik hier en ik heb geen idee hoe ik hier uitkom", zegt ze. "Er is niemand die me helpt."

Michelle
Mensen die op straat slapen bij Victoria Station

Verhalen zoals die van Michelle zijn er veel. De gemeente zegt dat er in Londen ruim 8000 mensen op straat slapen, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Maar het echte aantal ligt volgens hulporganisaties nog veel hoger. "Dat getal is gebaseerd op een telling van mensen die zichtbaar op straat slapen. Maar er zijn heel veel anderen die in verlaten gebouwen liggen of in parkeergarages. Of ze rijden de hele nacht rond in het openbaar vervoer."

De meeste Londenaren zijn gewend aan het aantal daklozen op straat. Het zijn vooral toeristen die er hun verbazing over uitspreken dat er zoveel mensen op straat slapen in zo’n rijke stad.

Torenhoge huren

Maar als je hier om wat voor reden dan ook je huis kwijtraakt, dan is het door de torenhoge huren voor veel mensen heel moeilijk om wat nieuws te vinden. "Als je een huis wil huren, moet je al een grote som geld paraat hebben voor de borg. Niet iedereen heeft dat", legt Midori Hol van hulporganisatie The Passage uit.

Ook bezuinigingen in de sociale zorg zijn een reden voor de stijging van het aantal daklozen: "Er wordt in uitkeringen gesneden, het is moeilijker geworden er een te krijgen", zegt Hol. "Overal in Groot-Brittannië wordt bezuinigd op zorgbudgetten. De hulpverlening krimpt. We moeten meer doen met minder geld. Dat is moeilijk."

Je kunt verstrikt raken in het leven

Ex-dakloze Jay Budwal

Non-profitorganisatie Change Please leidt daklozen op tot koffieverkopers en zet ze aan het werk in een koffietruck. Ze krijgen loon en met hun verdiensten wordt de organisatie draaiende gehouden en uitgebreid.

"Je kunt verstrikt raken in het leven", zegt Jay Budwal, terwijl hij melk staat op te schuimen. "Ik was een jaar dakloos. Maar ik kreeg de kans om wat nieuws te leren. Nu heb ik weer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheden: ik houd deze truck zelfstandig draaiende."

Ex-dakloze Jay Budwal

Voor Budwal is Change Please een keerpunt geweest in zijn leven. "Ik heb nu weer een baan en een dak boven mijn hoofd. Ik woon in een studiootje in Zuid-Londen. Er heeft zich een wereld vol mogelijkheden voor me geopend."

Maar dit soort kleine initiatieven kan niet iedereen helpen en dus maken hulporganisaties zich zorgen. Zeker als de temperatuur weer daalt. "Een paar weken geleden was het ijskoud", zegt dakloze Michael. "De politie waarschuwde ons zelfs: pak je goed in", vult Michelle aan. "Het was toen negen graden onder nul."

Michael slaapt al meer dan een jaar op straat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl