ANP

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander is vooral een oproep om elkaar in elkaars waarde te laten, zegt onze koningshuis-redacteur Kysia Hekster.

Ze denkt dat veel mensen zich zullen herkennen in de woorden van de koning. "Hij gaf meteen al in het begin aan dat hij met deze kersttoespraak heeft geworsteld. Het is denk ik iets dat veel mensen zullen herkennen: hoe moeten we omgaan met de extremen waar we vrijwel dagelijks mee te maken hebben?"

"Eigenlijk ging bijna de hele toespraak over de polarisering in Nederland en de wereld, ook al viel dat woord niet."

De koning zei tijdens zijn toespraak het volgende: "In deze onzekere tijd, zijn angst en woede begrijpelijke emoties. Maar boosheid kan geen eindstation zijn. De vrede waarnaar we zo verlangen, komt niet dichterbij als mensen afhaken en zich ingraven."

Hij laat zich op deze manier zien als een verbindende koning, vindt Hekster. "Deze oproep tot redelijkheid is iets waarvan de koning denkt dat het land het nodig heeft."

Het is iets waar de koning niet onderuit komt, denkt Hekster. "Want als je denkt aan de grote gebeurtenissen dit jaar, zijn het dingen die gaan over extremen. Hij heeft lang over zijn woorden nagedacht."

De toespraak is traditiegetrouw de meest persoonlijke toespraak die de koning houdt. "Hij schrijft hem zelf of iemand uit zijn omgeving. In tegenstelling tot de troonrede, die wordt door de departementen geschreven. Dit was een toespraak waar heel veel in zat."

STER reclame