EPA
NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Augsburg: 'dan toch maar kerstdiner bij mijn ouders'

54.000 inwoners van de Duitse stad Augsburg beleven vandaag een ongewone Eerste Kerstdag. Zij moesten hun huis uit omdat in de stad een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk wordt gemaakt. "Nu ga ik alsnog naar mijn ouders", vertelt een van hen.

De bom ligt in het centrum. Voor 10.00 uur vanochtend moest iedereen die binnen anderhalve kilometer rond de vindplaats woont, worden geëvacueerd. Zij vieren Kerst vandaag in een van de zes noodopvanglocaties buiten het centrum. De binnenstad ligt er verlaten bij, is te zien op foto's van de politie.

 • Facebook Polizei Schwaben Nord
  De verlaten binnenstad van Augsburg.
 • Facebook Polizei Schwaben Nord

Voor veel inwoners betekende dat dat zij hun plannen moesten wijzigen. Zo ook de 43-jarige Markus Kolbert. Hij is erg verkouden en had daarom afgezegd voor het kerstdiner bij zijn ouders. Nu heeft hij hen toch maar gevraagd of hij mee kan eten, vertelt hij in de lokale krant de Augsburger Allgemeine.

Ook Hildegart en Sabine Krammel moesten hun plannen aanpassen. Zij wilden eigenlijk vanmiddag pas naar Wenen gaan, maar hebben hun reis omgeboekt. "Dat zou normaal niet kunnen, omdat het een aanbieding was. Maar in Oostenrijk hadden ze het nieuws gelukkig ook gehoord."

De ontmanteling gebeurt uitgerekend vandaag, omdat er op zon- en feestdagen minder verkeer is in de stad. De evacuatie is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch was het vanochtend rustig in Augsburg. Alles verliep volgens plan, zeggen de autoriteiten.

 • EPA
  Een gezin uit Augsburg zit bij elkaar in een van de opvanglocaties
 • EPA
  Ambtenaren markeren de grens van het afgezette gebied
 • EPA
  Hulpverleners helpen een oudere man bij de evacuatie

Op het station worden mensen die vertrekken opgewacht met koffie, koekjes en kerststol. "Vanuit het hele land zijn lekkernijen opgestuurd", vertelt een vrijwilliger die het eten en drinken uitdeelt. "Er is zelfs iets binnengekomen vanuit Hamburg."

Naar verwachting begint de ontmanteling van de bom om 14.00 uur. Hoe lang het onschadelijk maken zal duren, is niet duidelijk. Een vrouw uit Augsburg zegt tegen nieuwssite BR24 dat ze verwacht dat ze vanavond weer thuis is. "Ik heb geen extra setje kleren meegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl