EPA

Een Russisch militair toestel is kort na het opstijgen in Sotsji van de radar verdwenen en neergestort in de Zwarte Zee. Aan boord waren 92 mensen, onder wie 64 leden van het beroemde Alexandrov Ensemble en negen journalisten en cameramensen. Niemand heeft de crash overleefd, meldt het Russische ministerie van Defensie.

Het toestel, een Tupolev Tu-154, was op weg naar Latakia in Syrië. Het maakte enkele minuten na het opstijgen een manoeuvre boven de Zwarte Zee, toen het van de radar verdween. Een reddingsteam heeft het vliegtuig gelokaliseerd. Wrakstukken liggen ongeveer anderhalve kilometer uit de kust, op een diepte van 50 tot 70 meter. 

Het Alexandrov Ensemble bij een optreden in Istanbul, Turkije EPA

Het Alexandrov Ensemble is het officiële koor van de Russische strijdkrachten. De groep zou in Syrië op de militaire basis van Latakia optreden voor Russische militairen. Onder de 64 leden van het ensemble waren niet alleen zangers, maar ook dansers en musici. 

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp is het koor erg beroemd in eigen land. "Je kunt de impact van deze vliegramp vergelijken met die van de crash waarbij onlangs het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense omkwam."

Onder de inzittenden was volgens Russische media ook Elizaveta Glinka, ook wel bekend als Dr. Liza. Zij is in Rusland bekend vanwege haar jarenlange inzet voor slachtoffers in oorlogsgebieden.

De geluidstechnicus van het Alexandrov Ensemble meldde vlak voor de vlucht op Facebook dat hij op weg was naar Latakia, Syrië Facebook

Groot Koerkamp zegt dat het nog te vroeg is om iets over de oorzaak te zeggen. "Een terroristische aanslag is volgens sommigen uitgesloten, maar dat scenario wordt nog wel onderzocht. Mogelijk gaat het om een technisch mankement of menselijke fout."

Het Tupolev-toestel is volgens hem een oud model, dat al jaren wordt gebruikt door de Russische strijdkrachten. "Veel Tupolevs zijn inmiddels vervangen door modellen van Boeing en Airbus, maar het ministerie van Defensie maakt ook nog veel gebruik van Russische toestellen."

Koor Russisch leger verongelukt door vliegcrash

STER reclame