AFP
NOS Nieuws

Israël: we betalen niet meer aan VN

De woede van Israël over de VN-resolutie over nederzettingen in Palestijns gebied is nog niet geluwd. Premier Netanyahu zegt dat hij met onmiddellijke ingang de financiële bijdrage aan een aantal VN-instellingen heeft stopgezet.

Gisteren nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin staat dat Israël moet stoppen met de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. De kolonisatie is volgens de tekst in strijd met het internationaal recht.

Israël liet direct al weten dat het zich niet zal houden aan de VN-resolutie, maar doet er vandaag nog een schepje bovenop. Netanyahu zegt dat hij alle contacten met de VN zal heroverwegen. Ook heeft hij naar eigen zeggen de Israëlische bijdrage stopgezet aan vijf instellingen die volgens hem vijandig tegenover Israël staan. Het zou gaan om een totaalbedrag van 7,5 miljoen euro.

Obama

Netanyahu haalt ook uit naar de Verenigde Staten. Dat land heeft soortgelijke resoluties altijd gevetood, maar deed dat gisteren niet en onthield zich van stemming.

Volgens de Israëlische premier was dat "een schaamteloze anti-Israëlische valstrik van de regering-Obama". Hij zegt uit te zien naar de samenwerking met Obama's opvolger Trump. Die liet gisteren al weten dat hij het niet eens is met de Amerikaanse stemonthouding bij de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl