De waarschuwingsborden bij de onbewaakte overweg in Winsum zijn snel weer teruggeplaatst RTV Noord

De strijd rond de onbewaakte overweg in Winsum, waar onlangs een ongeluk plaatsvond, verhardt zich. Onbekenden hebben afgelopen nacht de borden weggehaald die machinisten verplichten te toeteren als ze de spoorwegovergang naderen. En ProRail heeft vandaag meteen weer nieuwe waarschuwingsborden laten terugplaatsen. Dat schrijft RTV Noord.

Op 18 november botste op die locatie een melkrijder met zijn vrachtwagen op de zijkant van een trein. Bij dit ongeluk raakten achttien mensen gewond, van wie er elf in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Het spoor raakte zwaar beschadigd, waardoor het treinverkeer dagen gestremd was.

In november reed een melkrijder in Winsum tegen een Arrivatrein, die ontspoorde. ANP

Omwonenden, vrachtwagenchauffeurs en nabestaanden van twee mensen die in 2014 omkwamen op dezelfde plek spanden daarop een kort geding aan. Zij eisten onder meer dat er verkeersregelaars zouden komen. De rechter bepaalde vorige week dat de machinisten van vervoerder Arriva voortaan bij de overgang in Winsum moeten toeteren.

Langs de spoorlijn kwamen daarom waarschuwingsborden die treinbestuurders erop wijzen dat ze moeten claxonneren. Dit zogeheten tyfoneren leidde vervolgens tot grote ergernis bij de omwonenden. Sommige machinisten toeteren wel vijf keer, ook 's avonds laat en 's ochtends vroeg. Dat houdt de bewoners uit de slaap. 

STER reclame