NOS NieuwsAangepast

VN wil Israëlische bouwstop op Palestijns gebied

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin staat dat Israël moet stoppen met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied. De raad nam de resolutie aan nadat de Verenigde Staten zich hadden onthouden van stemming.

Dat de VS zich onthield, is een koerswijziging. In het verleden gebruikte Amerika vaak zijn veto tegen resoluties van de Verenigde Naties waarin Israël werd veroordeeld. Doordat de VS de resolutie niet tegenhield, kon die worden aangenomen.

De resolutie werd door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal naar voren gebracht in de raad die bestaat uit 15 leden, nadat Egypte de resolutie eerder had ingetrokken onder druk van Israël en de aanstaande Amerikaanse president Trump. Israël en Trump hadden er bij de VS op aangedrongen om de resolutie tegen te houden; dat is dus niet gebeurd.

Eerste keer in jaren

De resolutie is met 14 stemmen aangenomen. Het is de eerste keer in bijna acht jaar dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Amerikaanse VN-ambassadeur zegt dat de stemonthouding voortvloeit uit "de feiten op de grond". Volgens haar is de bouw van nieuwe nederzettingen in een versnelling terechtgekomen. "Het probleem met de nederzettingen is zo groot geworden dat het de twee-staten-oplossing bedreigt."

Felle reacties

Israël reageert fel op de stemonthouding van de VS. Het land zal zich niet houden aan de VN-resolutie, laat het kantoor van premier Netanyahu weten. "Israël verwerpt deze schandelijke anti-Israël-resolutie van de VN en zal zich niet houden aan de voorwaarden."

Israël heeft de ambassadeurs van Nieuw-Zeeland en Senegal teruggeroepen. Ook zet Netanyahu een streep door een gepland bezoek van de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken aan Israël in januari en stopt Israël met hulpprogramma's voor het West-Afrikaanse land.

Historische overwinning

Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas noemde de stemming "een historische overwinning voor de hoop en de vrede". Hij sprak verder van een klap in het gezicht voor Israël.

Ook vanuit de VS komen harde reacties. Zo noemt de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de actie beschamend en een "klap voor de vrede". Trump laat weten dat na 20 januari "dingen anders" zullen worden. Op die dag is Trump officieel president. Een hoge Palestijnse functionaris spreekt daarentegen van "een dag van overwinning".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl