NOS
NOS NieuwsAangepast

De komende jaren veel mensen nodig in transportsector

De transportsector heeft in een jaar tijd al bijna duizend werkzoekenden en zij-instromers aangetrokken die vrachtwagenchauffeur willen worden. Maar dat zijn er nog lang niet genoeg, er is plek voor nog eens 1100 mensen. Het gaat beter met de economie en er gaan de komende tijd veel chauffeurs met pensioen. En dus zijn er veel nieuwe chauffeurs nodig.

Zoals bij transportbedrijf Nabuurs Van Opzeeland. "Wij zijn op zoek naar 75 nieuwe chauffeurs", zegt HR-manager Sandra Biesen. "Maar het is moeilijk om mensen te vinden." Het bedrijf bevoorraadt winkels en groeit door de aantrekkende economie.

De transportsector heeft vorig jaar subsidie gekregen om 2000 nieuwe chauffeurs aan te trekken onder werkzoekenden en mensen die in andere sectoren werkzaam zijn, zogeheten zij-instromers. Ze zijn nu dus ongeveer op de helft.

Iedere dag anders

Een van de zij-instromers bij Nabuurs Van Opzeeland is Tim Swinkels. Hij deed twee mbo-studies die hij niet afmaakte. "Toen heb ik bij een tankstation gewerkt en zo kwam ik in contact met het chauffeursvak." Hij is blij met zijn baan. "Iedere dag is anders en uitdagend. Ik kom in allerlei verschillende steden, ook in België. Je werkt zo'n tien tot twintig adressen af op een dag en dat zijn heel verschillende klanten. Van schoenenzaken en parfumeries tot dierenartsen en zorghuizen."

Tim vond zijn droombaan

Informatie-avonden

Kandidaten worden aangetrokken via informatie-avonden; daar zijn er al tientallen van geweest. Er wordt daar gekeken of iemand geschikt is. Daarna moeten mensen een aantal testen, waaronder een rijproef, afleggen en volgen ze de opleiding. Dat duurt ongeveer drie maanden. De chauffeur-in-opleiding hoeft daar maar 10 procent van het lesgeld te betalen, zo'n 800 euro. De rest betalen de overheid en de sector. Als iemand slaagt heeft hij of zij een baangarantie voor minimaal een jaar.

Volgens Biesen kiezen jongeren te weinig voor het chauffeursvak en is het daarom goed dat er onder werkenden en werkzoekenden wordt gezocht. "Wie jong is, kiest niet zo één, twee, drie voor dit vak. Dat heeft te maken met het imago. Veel mensen denken dat het zwaar werk is en dat je lang van huis bent. Maar dat is in een aantal gevallen helemaal niet zo. Bij distributie ben je iedere avond gewoon thuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl