Flickr Creative Commons / Sascha Kohlmann

T-Mobile moet van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stoppen met het aanbieden van zijn dienst 'datavrije muziek'. Hiermee kunnen gebruikers buiten hun databundel om naar bijvoorbeeld Spotify luisteren. Dit wordt zerorating genoemd.

Stopt de provider hier niet mee, dan hangt T-Mobile een boete van 50.000 euro per dag boven het hoofd met een maximum van 500.000 euro. 

De provider heeft laten weten naar de rechter te stappen om de boete aan te vechten. Zolang de zaak onder de rechter is, blijft de dienst beschikbaar, bevestigt de ACM.

"We werken hier wel aan mee omdat we duidelijkheid willen hebben over de zaak", zegt een woordvoerder van de waakhond. "Het krijgt wel een versnelde behandeling bij de rechtbank, maar wij weten niet hoelang de zaak gaat duren."

Netneutraliteit

ACM zegt dat de dienst in strijd is met de Nederlandse wet. Daarmee doelt de waakhond op de zogenoemde netneutraliteit. Deze wet stelt dat al het internetverkeer gelijk moet zijn; een partij mag dus geen voorkeur geven aan een bepaalde dienst.

"Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden", zegt ACM-bestuurslid Henk Don in een verklaring.

T-Mobile stelt dat zijn dienst niet tegen de regels is, omdat de Europese regelgeving op het gebied van netneutraliteit ruimte laat voor uitzonderingen.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet zei eerder tegen de NOS dat de ACM deze zaak waarschijnlijk vrij makkelijk kan winnen. "De regels uit Brussel zeggen dat zerorating mag om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren, zodat bijvoorbeeld 112 bereikbaar blijft. Maar het is niet bedoeld voor commerciële doeleinden."

Slimme strategie

Het is een slimme strategie van de provider omdat die zorgt voor goodwill bij de klanten. De dienst ondersteunt niet alleen Spotify, maar in principe alle beschikbare streamingsdiensten. Daarmee zullen veel klanten het vooral zien als een fijne toevoeging die niet ten koste gaat van hun databundel.

T-Mobile is niet de eerste provider die de grens opzoekt van wat mag volgens de Nederlandse netneutraliteitwet. Eerder is KPN op de vingers getikt omdat het klanten buiten de bundel om Spotify liet gebruiken.

STER reclame