Een PostNL-servicepunt in een vestiging van Bruna
NOS NieuwsAangepast

Bruna inzet van gevecht over postbalies

De winkels van Bruna zijn de inzet van een strijd tussen postbedrijven Sandd en PostNL. Beide bedrijven willen in filialen van de keten een balie hebben, waar mensen poststukken en pakketjes kunnen ophalen of versturen. PostNL heeft al servicepunten in een groot aantal vestigingen van Bruna.

Sandd kondigde vandaag aan dat er 'Bruna Hubs' komen in 300 vestigingen van de keten. Ook DHL zal van die servicepunten gebruikmaken.

Vanaf januari worden er nieuwe balies gebouwd en binnen anderhalf jaar moeten alle winkels voorzien zijn. "De huidige servicepunten van PostNL bij Bruna zullen verdwijnen", zegt Sandd-topman Ronald van de Laar. "Het zou niet logisch zijn om één balie te hebben voor twee concurrenten."

Aandeelhouder

Een aftocht van PostNL zou opmerkelijk zijn, omdat het postbedrijf aandeelhouder is in Bruna. Een woordvoerder van PostNL kan de uitspraak van Van de Laar niet bevestigen, maar ook niet ontkennen. "We zijn zeer tevreden over de samenwerking met Bruna en de individuele winkeliers en we verwachten vooralsnog dat het in de toekomst zo blijft."

Volgens Bruna verdwijnt PostNL in ieder geval niet op korte termijn uit de winkels. "PostNL heeft contracten met veel individuele winkeliers. Met Sandd en DHL starten we een onafhankelijke service. Zij krijgen een nieuwe balie, maar uiteindelijk mogen alle vervoerders die mee willen doen van die balie gebruikmaken. Met PostNL wordt nog over deelname gesproken", aldus een woordvoerder.

Marktaandeel

De strijd om de post- en pakketpunten is een gevolg van een kleiner wordende postmarkt en een alsmaar groeiende pakketmarkt. Vervoerders proberen een zo groot mogelijk marktaandeel te verwerven. Momenteel heeft PostNL een marktaandeel van bijna 60 procent als het gaat om pakketjes, DHL is nummer twee met zo'n 30 procent.

Sandd is een grote speler in bulkpost en heeft voornamelijk grote bedrijven als klant. "Maar de marges op post en pakketten van particulieren en het mkb zijn veel groter. Die markt zoeken wij dus op", aldus topman Van de Laar. Sandd is nog in onderhandeling met een andere winkelketen over de komst van een servicepunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl