Winkelcentrum Brusselse Poort 1Limburg | Jimmy Leenders

Een politieagent die betrokken was bij een fatale arrestatie in Maastricht heeft getuigen filmopnames van het incident laten verwijderen. Dat melden zij tegen 1Limburg. Het Openbaar Ministerie bevestigt de berichten.

Afgelopen dinsdag spraken agenten een verwarde man aan in een winkelcentrum in Maastricht. Volgens de woordvoerder van de politie viel de man de agenten aan en ontstond er een vechtpartij. De getuigen zeggen op 1Limburg dat agenten een nekklem gebruikten om hem te bedwingen, maar de agenten ontkennen dat.

De 35-jarige man uit Macedonië raakte onwel en werd gereanimeerd. Kort daarna overleed hij.

Respect voor privacy

Tijdens het reanimeren sommeerde een agent omstanders die het incident filmden de beelden te verwijderen. Volgens getuigen zou de agent de telefoon van een jongen hebben afgepakt en pas hebben teruggeven toen de beelden waren verwijderd.

Het OM zegt dat de agent in ieder geval één persoon vroeg de beelden te verwijderen. Dat zou hij hebben gedaan uit respect voor de privacy van het slachtoffer.

Onderzoek

De openbaar aanklager is niet blij met de gang van zaken. "Dat is niet een manier van werken die wij ondersteunen", zegt de persofficier. "Wij willen dat alle beelden worden bewaard zodat wij ze kunnen bekijken en erachter kunnen komen wat er precies is gebeurd."

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het overlijden van de man. Naar verwachting worden de onderzoeksresultaten over ongeveer zes weken gepresenteerd.

STER reclame