Treinpersoneel mag niet staken om eentonig dienstrooster

Aangepast
ANP

Treinpersoneel van de NS mag morgenochtend niet staken. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de NS, ProRail en reizigersorganisatie Rover. De NS-medewerkers zijn het niet eens met het nieuwe dienstrooster en kondigden deze week aan dat ze vrijdag tot 11.00 uur niet wilden werken. 

De rechtbank wil niet tornen aan het stakingsrecht, maar oordeelt dat de staking van morgen door een gebrek aan politie leidt tot een veiligheidsprobleem. Op 6 januari mag het personeel wel staken.

Veiligheid

Volgens de advocaat van de NS is er inderdaad vrees voor veiligheidsproblemen, zoals terroristische aanslagen. Er zouden grote mensenmassa's op de stations ontstaan zonder de nodige ondersteuning van de politie. Die is volgens de advocaat bezig met grote evenementen. 

De advocaat van de vakbond VVCM, die heeft opgeroepen tot de staking, zegt dat in oktober al duidelijk was dat er acties op komst waren. De NS was volgens de bond bezig met tijdrekken en reageerde niet op de eisen van het personeel. Daarmee heeft het bedrijf bewust risico op een staking genomen, vindt de advocaat.

De vakbond antwoordde bevestigend op de vraag van de rechter of de VVCM ook aan de veiligheid heeft gedacht. "Want de staking had veel groter kunnen uitpakken. Nu is alleen het personeel in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opgeroepen om te staken." Dat vond de rechter niet genoeg.    

Eentonig

Het treinpersoneel vindt dat het werk sinds het nieuwe rooster eentonig is geworden. Machinisten en conducteurs moeten vaker werken op dezelfde korte trajecten. Ze verzetten zich daar al langer tegen. 

In november kregen de bonden de toezegging dat het personeel in april een nieuw werkpakket krijgt. Dat wilden ze deze week bespreken, maar de vakbond VVMC vindt de toezegging niet hard genoeg en zegt dat de NS het personeel niet serieus neemt.  

STER Reclame