Een scholiere leest een winnend lotnummer op
NOS NieuwsAangepast

Arme Madrilenen en socialisten winnen de Spaanse kerstloterij

Spanje viert de traditionele trekking in de grote kerstloterij en dit keer zijn de winnaars vooral inwoners van een arme wijk van Madrid. Het totale prijzengeld van de grootste en oudste loterij van Spanje, die El Gordo (de dikke) wordt genoemd, bedroeg dit jaar 2,3 miljard euro. Er worden 25 miljoen prijzen verdeeld.

Miljoenen Spanjaarden zagen op televisie hoe de hoofdprijs viel in de arbeiderswijk Arganzuela. Zo'n 1650 Madrilenen hadden een ticket met het winnende nummer in dezelfde winkel gekocht.

200 loten zijn gevallen in het bejaardenhuis Peñuelas in Madrid. Die overheidsinstelling ligt al jaren onder vuur vanwege de belabberde omstandigheden. Het personeel noemt het huis zelf 'Auschwitz'. Nu kunnen de bewoners ineens 80 miljoen euro verdelen.

Spaanse kerstloterij valt in Madrid

Onder de gelukkigen is ook een groep medewerkers van het hoofdkantoor van de socialistische partij PSOE. Ze krijgen 400.000 euro per persoon uitgekeerd.

"Een geweldig eind van een moeilijk jaar", reageerde de PSOE op het officiële twitteraccount van de partij. De partij verloor twee keer achtereen de verkiezingen, de slechtste score voor de socialisten in veertig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl