ANP
NOS NieuwsAangepast

81 partijen in de race voor 150 Kamerzetels

81 politieke partijen willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt. Gisteren was de laatste dag dat partijen zich konden inschrijven.

Van de 81 partijen die willen gaan strijden om 150 Kamerzetels zijn er achttien nieuw, waaronder het inmiddels bekende GeenPeil van Jan Dijkgraaf en Bart Nijman, en Nieuwe Wegen van oud-PvdA-Kamerlid Monasch.

De Nederlandse Klokkenluiderspartij heeft zijn naam laten veranderen in Club van Niet-kiezers, niet te verwarren met de Partij voor de Niet-stemmers van advocaat Peter Plasman, die zijn kiezers belooft nooit te zullen stemmen in de Tweede Kamer.

Eerder uitte de Kiesraad al zorgen over het grote aantal partijen, omdat zij niet allemaal op het gebruikelijke, uitvouwbare stembiljet passen. De 'hoop' is dat ook dit keer meer dan de helft van de ingeschreven partijen afhaakt.

Veel partijen lukt het vaak niet om op tijd een kandidatenlijst in te leveren. Dat moet volgend jaar op 30 januari. Partijen die voor het eerst meedoen of bij de vorige verkiezing geen zetel hebben behaald, moeten twee weken voor die kandidaatstelling een waarborgsom van 11.250 euro betalen.

En een partij moet voldoende ondersteuningsverklaringen verzamelen in de kieskring waar de partij wil meedoen. Ook dat kan voor partijen een probleem zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl