1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Standhouders Berlijn: ze krijgen ons er niet onder

Het lijkt een kerstmarkt als alle andere, maar de sfeer is alles behalve vrolijk. De kerststalletjes naast de Gedächtniskirche zijn weer open, na de aanslag van maandag en het daaropvolgende politie-onderzoek. 

"Mensen zoeken elkaar op. 'Even kijken of je nog leeft', zoals ze dat in Berlijn zeggen", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. Er lopen alweer mensen tussen de stalletjes, maar iedereen kijkt betekenisvol naar de plek waar het is gebeurd. Naar de bloemenzee die er nog ligt. "Het is hier niet echt gezellig", zegt Van de Hulsbeek. "Er is ook veel pers. De standhouders hebben niet echt zin om met ons te praten." 

Ook rond de kerstmarkt zijn de gevolgen van de aanslag zichtbaar. "Er is duidelijk meer politie aanwezig", zegt Van de Hulsbeek. "Op de plek waar de vrachtwagen de markt inreed en ook op andere plekken staan grote betonblokken. Ook staan er meer politiebusjes klaar.

"Voordat de kerstmarkt openging was er in de naastgelegen kerk een dienst voor de slachtoffers. "We moeten hoe dan ook open", zei één van de standhouders. "Ze krijgen ons er niet onder." 

De bloemen liggen er nog, maar de kerstmarkt is weer open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl