Vorige week reed een zelfrijdende taxi van Uber door rood in San Francisco Screenshot YouTube

Na een week geruzie heeft Uber zijn zelfrijdende taxi’s van de weg moeten halen in San Francisco. De autoriteiten hebben de registratie van de zestien test-voertuigen ingetrokken. 

Uber weigert voor de auto's een 150 dollar kostende vergunning aan te vragen. Die vergunning is volgens de autoriteiten nodig omdat Uber zijn auto's zelfstandig door de stad laat rijden. Dit betekent ook dat de taxidienst regelmatig informatie moet geven over hoe het gaat, bijvoorbeeld of de zelfrijdende auto's betrokken waren bij ongelukken. Daar lijkt het bedrijf problemen mee te hebben, vermoedelijk omdat het geen informatie wil geven over de ervaringen met de testauto's. 

Het bedrijf voerde vorige week aan dat de zestien auto’s die het in de miljoenenstad laat rijden geen zelfstandig rijdende auto’s zijn, omdat er altijd een chauffeur is die kan ingrijpen. Een van die chauffeurs zou overigens kort na de start van de test vorige week al twee opvallende fouten hebben gemaakt. 

Fouten

Een dashboardcamera in een andere auto filmde hoe een Uber-taxi door rood reed bij een zebrapad, terwijl iemand overstak. Een paar uur later zou er een soortgelijk incident zijn geweest. 

Volgens Uber had de chauffeur de controle over de auto, wat de situatie alleen nog maar pikanter maakt. Dat zou betekenen dat die niet goed zat op te letten, terwijl de chauffeur juist de achtervang is om ongelukken te voorkomen.

Zelfrijdende Uber-taxi rijdt door rood

Daarnaast zou het zelfrijdende systeem van de auto niet goed in staat zijn om fietspaden te onderscheiden. Een Uber-auto zou bij het maken van een bocht op het laatste moment het fietspad hebben geraakt, waardoor het leven van fietsers in gevaar kan komen. Uber zei maandag in een reactie tegen The Guardian dat hieraan wordt gewerkt.

De Californische toezichthouder heeft al laten doorschemeren dat dit niet het einde hoeft te zijn van Uber's test in San Francisco, maar dat het bedrijf dus wel een vergunning moet hebben. Een woordvoerder van Uber zegt in een reactie tegen techsite Recode dat de kans dat het die gaat aanvragen niet zo groot is.

STER reclame