ANP
NOS SportAangepast

Sportgala-video's: van de ode aan Cruijff tot de nominatievideo's

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam zijn de beste sporters van 2016 (Sanne Wevers en Max Verstappen) gekozen, maar er waren nog veel meer mooie, bijzondere en leuke momenten.

Wellicht het meest memorabele moment van het Sportgala: oud-voetballer Frank Rijkaard maakte indruk met een prachtige anekdote over de legendarische Johan Cruijff.

Rijkaard ontroert tijdens Sportgala met mooie woorden over Cruijff
Cruijff wordt geëerd tijdens Sportgala

In de opening van de show werd er teruggeblikt op het afgelopen, succesvolle en drukke sportjaar. Met de best bekeken sportmomenten en de meest besproken sporters. Daardoor werd het een Sportgala met de meeste nominaties uit de geschiedenis.

Cijfers en weetjes van het Sportgala

Rolstoeltennisster Esther Vergeer werd onderscheiden met een oeuvreprijs voor haar indrukwekkende carrière, waarin ze maar liefst 42 grandslamtitels en zeven paralympische titels veroverde.

FBK-prijs voor Vergeer

Tussendoor kreeg oud-schaatser Kees Verkerk alsnog een beeldje voor zijn Sportman van het Jaar-titels. In de jaren dat hij werd onderscheiden (1966 en 1967) werd de Jaap Eden nog niet uitgereikt.

Verkerk krijgt als laatste een Jaap Eden

Op het Sportgala werden traditioneel de prijzen uitgereikt voor Coach van het Jaar, Paralympisch Sporter van het Jaar, Sportploeg van het Jaar, de Young Talent Award, de Sportvrouw van het Jaar en de Sportman van het Jaar.

De genomineerden voor Sportman van het Jaar 2016 waren Formule 1-coureur Max Verstappen, zeiler Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Ferry Weertman, wielrenner Tom Dumoulin en schaatser Sven Kramer.

Sportgala 2016: genomineerden Sportman van het Jaar

De nominaties voor Sportvrouw van het Jaar: turnster Sanne Wevers, zeilster Marit Bouwmeester, wielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, zwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers.

Sportgala 2016: genomineerden Sportvrouw van het Jaar

Roeiduo Ilse Paulis en Maaike Head, de handbalvrouwen en beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren genomineerd als Sportploeg van het Jaar.

Sportgala 2016: genomineerden Sportploeg van het Jaar

Turncoach Vincent Wevers, volleybalcoach Giovanni Guidetti en zwemcoach Marcel Wouda waren genomineerd voor Coach van het Jaar.

Sportgala 2016: genomineerden Coach van het Jaar

De 18-jarige turnster Eythora Thorsdottir werd op het Sportgala uitgeroepen tot Talent van het Jaar, zij ontving de Young Talent Award van Albert Verlinde.

Thorsdottir Talent van het Jaar

De genomineerden voor de titel Paralympisch Sporter van het Jaar waren: Liesette Bruinsma, Marlou van Rhijn, Alyda Norbruis, Kelly van Zon, Jiske Griffioen, Daniel Abraham Gebru, Tristan Bangma/Teun Mulder, Marc Evers, Aniek van Koot, Lisa Kruger, Jetze Plat, Vincent ter Schure/Timo Fransen, Sanne Voets en Kenny van Weeghel.

Sportgala 2016: genomineerden Paralympisch sporter van het Jaar

Aandacht was er ook voor drie hockeysters die de voobije tien jaar hun stempel hebben gedrukt op het mondiale hockey. Maartje Paumen, in 2011 en 2012 gekozen tot beste speelster van de wereld, Ellen Hoog, in 2014 gekozen tot 's werelds nummer één, en Naomi van As, in 2009 gekroond tot beste van de wereld, zetten recent een punt achter hun loopbaan in Oranje.

Ze wonnen alles wat er in hun tak van sport te winnen valt. NOS-presentator Sjoerd van Ramshorst vraagt zich of het illustere trio wel zonder de olympische kick kan. Hij ging met Paumen, Van As en Hoog op zoek naar een nieuwe sport, die over vier jaar in Tokio op het programma staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl