NOS NieuwsAangepast

Opheffen werkgroep infectiepreventie valt slecht

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De Werkgroep Infectiepreventie (WIP), jarenlang fundament onder het wereldwijd bewonderde Nederlandse infectiepreventiebeleid, gaat verdwijnen. De groep van specialisten uit het hele land stelt al dertig jaar de richtlijnen op voor hun collega's in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Die richtlijnen moeten voortdurend worden geactualiseerd en er komen er steeds meer bij. Daarom was er extra geld nodig, maar niemand wil dat betalen.

Al een jaar of drie geleden begon de werkgroep met zoeken naar extra geld. Het gaat om een bedrag van 750.000 euro per jaar boven op de 350.000 euro subsidie die de WIP al krijgt van het ministerie van VWS. De werkgroep wil dat de ziekenhuizen, die profiteren van het werk van de WIP, dat extra bedrag betalen. Afhankelijk van het aantal bedden zou dat individuele ziekenhuizen een bedrag van jaarlijks enkele duizenden euro's tot maximaal 13.000 euro kosten.

Stekker eruit

In mei 2014 kondigde de WIP aan zichzelf te zullen opheffen als de extra financiering er niet zou komen. Sindsdien heeft het ministerie verschillende pogingen ondernomen om de ziekenhuizen over te halen wel te betalen, maar dat is niet gelukt. Op 15 december heeft de WIP te horen gekregen dat VWS ook zelf het extra geld niet wil betalen, schrijft de werkgroep in een verklaring.

Daarop heeft de werkgroep besloten de stekker eruit te trekken. Dat gebeurt na een afbouwperiode van drie maanden. Het besluit van de WIP zorgt voor verontruste reacties van veel arts-microbiologen die samen met infectiologen en infectiepreventiedeskundigen verantwoordelijk zijn voor de juiste aanpak bij het voorkomen en bestrijden van infecties.

'Bestuurlijke dwaling'

"De Werkgroep Infectiepreventie is de basis van het beleid dat maakt dat het hier zo goed gaat", zegt Andreas Voss, hoofd medische microbiologie in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. "Dat gaat zeker snel veranderen. Dankzij die werkgroep heb je hier zo weinig grote uitbraken."

De Groningse hoogleraar Alexander Friedrich van het UMCG reageert in vergelijkbare zin. Een van de beste commissies voor infectiepreventie die ik ken houdt op te bestaan. Dat lijkt me niet zo verstandig."

Hoofd van de afdeling infectiepreventie van het Haaglanden Medisch Centrum Maurine Leverstein spreekt van een "fenomenale bestuurlijke dwaling". In een brief aan collega's schrijft ze: "Dit besluit door VWS en NVZ is voor elke professional absoluut onbegrijpelijk en stupide maar helaas de waarheid." De NVZ is de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Patiëntveiligheid

Leverstein noemt de gang van zaken van de afgelopen drie jaar onbegrijpelijk. Het zorgt er volgens haar voor "dat het Nederlandse kenniscentrum voor de infectiepreventie (internationaal geroemd) na een 30-jarig bestaan in de komende drie maanden ontmanteld wordt."

Het opheffen van de WIP gaat gevolgen krijgen voor de patiëntenzorg, zegt Voss. "Nu gaat het hier goed, maar als de werkgroep er niet meer is, zal het anders worden." Leverstein is daar ook van overtuigd. "We zullen in de toekomst moeten teruggrijpen op internationale richtlijnen - als die er al zijn - en die zijn niet toegesneden op de Nederlandse situatie."

Ziekenhuizen

Een woordvoerder van de NVZ zegt dat de ziekenhuizen vinden dat ze al genoeg betalen voor infectiepreventie. "De implementering van die richtlijnen kost miljoenen. De kosten van het maken ervan moeten maar ergens anders belegd worden. Bijvoorbeeld bij het Kennisinstituut Medisch Specialisten of het RIVM. Die krijgen al subsidie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl