ANP
NOS NieuwsAangepast

Intensivecare-afdelingen voor kinderen liggen overvol

Ziekenhuisafdelingen voor intensieve zorg voor kinderen liggen overvol. De kinder-ic's hebben te kampen met een enorme toestroom van patiënten door een uitbraak van het RS-virus. Enkele kinderen zijn hierom naar ic's in het buitenland gebracht, zei kinderarts Frederique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag in het radioprogramma Nieuws en Co.

Omdat alleen universitaire ziekenhuizen ic's voor kinderen hebben, spelen daar capaciteitsproblemen. Het UMC Utrecht probeert de drukte te beperken door niet-spoedeisende ingrepen uit te stellen. In Rotterdam zijn alle verloven van personeel ingetrokken en ook worden artsen van ic's voor volwassenen ingezet op de kinderafdelingen.

Drukte op de kinderafdelingen van ziekenhuizen door het RS-virus

Randstad

Eerder vandaag berichtte de regionale omroep NH over de volle ziekenhuizen in Noord-Holland. Maar uit een rondgang van de NOS blijkt dat de problemen in meer ziekenhuizen in de Randstad spelen. Ze hebben de afgelopen twee weken veel kinderen met het RS-virus binnengekregen. Dat leidt tot een beddentekort, waardoor kinderen naar andere delen van het land worden gebracht.

Het RS-virus komt vooral in de winter in Nederland veel voor. Volwassenen krijgen last van verkoudheid. Kinderen kunnen erg ziek worden omdat het virus de luchtwegen aantast. Vooral kleine kinderen zijn daar vatbaar voor, zei kinderarts Hofstede.

Kunst- en vliegwerk

Het vervoeren van kinderen naar andere ziekenhuizen wordt bemoeilijkt doordat er een beperkt aantal ambulances beschikbaar is, aldus Hofstede. Volgens haar zijn er geen kinderen in gevaar geweest door de capaciteitsproblemen. "Door kunst- en vliegwerk zijn we in staat geweest om veilige en kwalitatieve zorg te bieden. Maar het kan soms lang duren voordat kinderen een definitieve plek krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl