Jaarlijkse ceremonie Polisario in Westelijke Sahara
NOS Nieuws

Westelijke Sahara niet in EU-verdrag Marokko

Verdragen tussen de Europese Unie en Marokko gelden niet voor de Westelijke Sahara, heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Een direct gevolg van de uitspraak is dat het vrijhandelsakkoord over vis- en landbouwproducten met Marokko geldig is, maar niet van toepassing is op de Westelijke Sahara.

De uitspraak is gedaan in hoger beroep. Europese lidstaten hadden beroep aangetekend tegen de ongeldigverklaring van het handelsakkoord met Marokko. De rechters misten in het akkoord een verwijzing naar de Sahara, terwijl daar wel producten voor Europa vandaan komen.

Polisario

Marokko beschouwt de Westelijke Sahara als een van zijn zuidelijke provincies. Het gebied is rijk aan mineralen. Marokko annexeerde de voormalige Spaanse kolonie in 1975 op grond van historische, culturele, religieuze en politieke aanspraken. De Verenigde Naties erkennen de annexatie van de Westelijke Sahara niet.

Mauretanië gaf zijn aanspraak op de Westelijke Sahara in 1979 op. De door Algerije gesteunde beweging Polisario riep in 1976 de Democratische Republiek Sahara uit. Een guerrillaoorlog met het Marokkaanse leger duurde tot 1991. VN-troepen houden sindsdien toezicht op een wapenstilstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl