NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden en gewonden bij vuurwerkramp in Mexico

Veel doden bij vuurwerkramp Mexico

Bij opeenvolgende vuurwerkexplosies in Mexico zijn 31 mensen omgekomen en ruim 70 mensen gewond geraakt. Het gebeurde op een grote vuurwerkmarkt in de plaats Tultepec, een voorstad van Mexico-Stad.

Tientallen mensen worden behandeld voor brandwonden. Bij sommige slachtoffers is de huid tot wel 90 procent verbrand.

Op tv-beelden is een grote rookpluim boven een industriegebied te zien en vuurwerk dat alle kanten op schiet. Omstanders moeten rennen voor hun leven.

"Alles stond in brand. Alles explodeerde", zegt een ooggetuige tegen persbureau AP. "Stukken steen vlogen door de lucht, alles vloog door de lucht." De vrouw stond naar eigen zeggen in het midden van de markt.

Het drama gebeurde 's middags (lokale tijd) terwijl honderden mensen inkopen deden bij de vele kraampjes. In Mexico wordt het hele jaar door vuurwerk afgestoken, onder andere bij religieuze feesten, zoals Kerstmis.

"In Mexico steken ze vrij veel vuurwerk af en dat moet ergens vandaan komen", zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "En dat gebeurt al meer dan 200 jaar in Tultepec. Ongeveer de helft van de 220.000 inwoners leeft ervan."

"De markt is volstrekt legaal. Er wordt verkocht met vergunningen van het ministerie van Defensie", zegt Bessems. " Het is wrang dat de baas van de markt vorige week nog opschepte dat zijn markt zo veilig was."

Oorzaak

Gebrekkige veiligheidsmaatregelen zijn vermoedelijk de oorzaak van de vuurwerkramp, meldt het hoofd van de nooddiensten op de vuurwerkmarkt. De autoriteiten onderzoeken wat er precies is gebeurd.

De ravage is groot, vrijwel alle kraampjes zijn verwoest. Hulpverleners doorzochten de restanten op zoek naar overlevenden.

 • AFP
  Vrijwilligers helpen met blussen.
 • AFP
  Agenten lopen over het puin.
 • AFP
  Ook het leger helpt mee in de nasleep van de explosie.
 • AFP
  Het nablussen van de vuurwerkkraampjes.

Zowel in 2006 als in 2005 waren er ook explosies op dezelfde vuurwerkmarkt. Daarbij vielen toen geen gewonden. Op de markt werken zo'n 300 handelaren. 80 procent van al het vuurwerk in Mexico wordt hier verkocht, zegt de directie.

Condoleances

"Mijn condoleances voor de nabestaanden van de mensen die zijn omgekomen en ik hoop op snel herstel voor de gewonden", twitterde president Pena Nieto van Mexico. Hij is oud-gouverneur van de staat waarin de ramp is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl