ANP
NOS Nieuws

Geen verplicht aantal handen aan het bed in verpleeghuis

Verpleeghuizen hoeven vanaf volgend jaar niet een verplichte hoeveelheid personeel in te huren. Dat blijkt uit een conceptrapport (.pdf) van het Zorginstituut. De Tweede Kamer wilde deze verplichting eigenlijk per 1 januari invoeren.

In het rapport schrijft het instituut dat het niet mogelijk is om dezelfde personeelseisen te stellen aan alle verpleeghuizen omdat de verschillen te groot zijn. Sommige huizen hebben meer personeel nodig omdat er mensen wonen die veel zorg nodig hebben. Andere kunnen juist met minder af omdat de bewoners veel zelf kunnen.

Verder schrijft het instituut dat er sowieso te weinig verpleegkundigen en verzorgenden op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn om de gewenste norm te halen. Het duurt nog jaren om voldoende mensen op te leiden. Dat komt doordat er niet genoeg is geïnvesteerd in de opleidingen, schrijft het Zorginstituut.

Eerder dit jaar stuurde staatssecretaris Van Rijn erop aan dat verpleeghuizen, patiëntenorganisaties en de verpleegkundigen en verzorgenden samen tot een norm zouden komen. De partijen spraken bijvoorbeeld over een minimum van twee personeelsleden op acht patiënten.

Dwingend

Maar afgelopen zomer mislukte het overleg en kreeg het Zorginstituut de opdracht om het minimum dwingend op te leggen. Dat is dus niet mogelijk.

Het Zorginstituut wil nu dat alle zorgorganisaties het komend jaar een bezettingsnorm voor hun eigen verpleeghuis vaststellen. Hierin moet per afdeling komen te staan hoeveel personeel minimaal aanwezig moet zijn. De inspectie gaat dit vervolgens controleren.

De betrokken zorgorganisaties hebben nog twee dagen om te reageren op het rapport. Daarna wordt het aangeboden aan de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl