Het winkelcentrum Brusselse Poort
NOS NieuwsAangepast

Arrestant Maastricht overleden, politie ontkent nekklem door agent

Een man die vanmiddag bij zijn aanhouding in Maastricht onwel raakte, is overleden. Het gaat om een asielzoeker uit Macedonië die overlast had veroorzaakt in een winkelcentrum.

Een politieman en een marechaussee kwamen na een melding naar de supermarkt waar hij was en spraken hem aan. De man bleek gisteren te horen te hebben gekregen dat hij niet in het land mag blijven en dat hij binnen 28 dagen de EU moet verlaten.

De man haalde plotseling uit en sloeg de marechaussee met gebalde vuist in diens gezicht, zegt de politie. Daarop probeerden de twee handhavers de man te boeien. Volgens de politie werden ze daarbij geholpen door omstanders.

Blauw

De man verzette zich en werd blauw in zijn gezicht, zegt de politie. Volgens politiechef Gery Veldhuis was er "mogelijk sprake van verwurging", maar de agenten zeggen dat zij geen nekklem of een andere manier van verwurgen hebben gebruikt. Een woordvoerder van de politie zegt dat het mogelijk is dat de omstanders daarbij een rol hebben gespeeld. De rijksrecherche onderzoekt hoe de worsteling precies is verlopen.

Gealarmeerd ambulancepersoneel reanimeerde de man en bracht hem naar het ziekenhuis. Daar werd de dood vastgesteld.

"Iets gebruikt"

Een getuige zei eerder dat de man in de supermarkt door het dolle heen was en dat hij de winkel niet wilde verlaten. Toen de politieman en de marechaussee kwamen, zocht de man de confrontatie en viel hij de politie aan. Eenmaal uit de supermarkt wilde hij niet naar de uitgang van het winkelcentrum. De politieman, de marechaussee en een beveiliger probeerden hem onder controle te krijgen.

Een andere getuige in het winkelcentrum zei dat de politie een nekklem heeft toegepast en de man heeft geslagen met een knuppel. Het slachtoffer zou "iets gebruikt hebben".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl