D66-leider Alexander Pechtold
NOS NieuwsAangepast

Week celstraf voor bedreiger Pechtold

De bedreiger van D66-leider Alexander Pechtold moet een week de cel in. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde de verdachte in hoger beroep tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan drie voorwaardelijk.

De 51-jarige man uit Groningen plaatste in september 2015 een bedreiging op Facebook: een foto van een zwart vuurwapen in een hand met daarbij de tekst: "Pechtold, je moet n kopschot hebben." Pechtold deed een maand na de bedreiging aangifte.

Redelijke vrees

De rechtbank sprak de dader begin dit jaar vrij van bedreiging, omdat er geen signalen waren dat de man de daad bij het woord zou voegen. Het hof oordeelt nu dat er wel een "redelijke vrees" bij Pechtold kon zijn dat de man zou overgaan tot actie.

De man maakte tijdens het hoger beroep uitgebreid zijn excuses. Pechtold zelf getuigde hoe ingrijpend de bedreiging voor hem is geweest.

Signaal

De D66-voorman noemde de uitspraak vandaag een belangrijk signaal dat wie een ander met de dood bedreigt daar niet zomaar mee wegkomt. "We mogen doodsbedreigingen niet normaal gaan vinden in Nederland. Die grens heb ik getrokken."

Pechtold vindt het oordeel van het gerechtshof ook een "krachtig signaal" dat sociale media geen vrijplaats zijn voor bedreigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl