De truck werd vanochtend weggesleept
NOS NieuwsAangepast

'Bang en verbijsterd': Berlijn ontwaakt na aanslag op kerstmarkt

"De verbijstering overheerst hier", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek vanuit Berlijn. Gisteravond reed een vrachtwagen in het publiek bij een kerstmarkt. Er vielen twaalf doden en tientallen mensen raakten gewond. De politie bevestigt dat het een aanslag was.

Berlijn ontwaakt vandaag geschrokken. 'Oh God, Berlijn!', kopt de krant Berliner Kurier. "Ons hart!", staat op de voorpagina van de BZ. "Iedereen is geschrokken, maar ergens lijkt het ook alsof de mensen er al een beetje op zaten te wachten", zegt Van de Hulsbeek. "Ik was gisteravond met vrienden op een andere kerstmarkt in de stad en die werd goed beveiligd met tassencontroles. Er hing al een soort zenuwachtigheid."

Berlijn in rouw na aanslag op kerstmarkt

Tot gisteravond laat was Van de Hulsbeek op de plek van de aanslag. "Het was een raar schouwspel. Overal omgevallen kerstbomen en vernielde kerststalletjes. En midden op het plein de Gedächtniskirche, met die zwaar beschadigde toren. Die hebben ze zo gelaten na de Tweede Wereldoorlog, om te herinneren dat zoiets nooit meer mag gebeuren."

"Ik ben bang", zegt een vrouw die naar het plein is gekomen. "Je weet niet of je in Berlijn nog wel veilig bent. En ook niet of je de mensen en de veiligheidsdiensten nog wel kunt vertrouwen."

Overal moeten mensen sterven tegenwoordig. Of het nou in Aleppo is of in Duitsland.

Man op het plein van de aanslag in Berlijn

Een man is meer boos dan geschrokken. "Het is tegenwoordig bijna normaal dat overal mensen moeten sterven. Elke dag is er weer slecht nieuws. Of het nu Aleppo is of Duitsland; steeds gaan er mensen dood."

  • Lars Boogaard / NOS
  • Kees van Dam / NOS

Symbool van vrede

Ook de parochievoorzitter van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is naar het plein gekomen. "Dit is verschrikkelijk. Deze kerk is een symbool van vrede, solidariteit en verzoening."

"Berlijn is in rouw", zegt Andreas Geisel, Berlijns Senaatslid. "We zijn met onze gedachten bij de familie van de slachtoffers. We zullen dinsdag een herdenkingsdienst houden hier in de Gedächtniskirche."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl