V&D filiaal in Hilversum sluit als laatste vestiging de deuren
NOS NieuwsAangepast

Meeste oud-V&D'ers weer aan het werk

Twee derde van de oud-werknemers van V&D is na het faillissement weer aan het werk. Begin dit jaar stonden ruim 10.000 mensen op straat toen het warenhuis de deuren moest sluiten. Nu zijn bijna 7000 van hen weer aan het werk, blijkt uit een cijferanalyse van het UWV.

Het merendeel van het voormalig V&D-personeel is jonger dan 25 jaar. Die groep heeft weer een baan gevonden. Van een deel van hen, zo'n 1400 jongeren, weet het UWV niet precies wat ze nu doen. Driekwart is onder de 20 jaar, waardoor er een grote kans is dat de meesten nog een opleiding volgen.

Ook in de leeftijdsgroep 25 tot 50 jaar zijn de meeste oud-V&D'ers weer aan het werk, zo'n 64 procent.

Een kleiner deel van het personeelsbestand van V&D bestond uit 50-plussers. Eind juli hadden 308 mensen van deze groep van ruim 1400 weer een baan gevonden.

Volgens het UWV is het voor de detailhandel heel gemiddeld dat twee derde van de ontslagen werknemers alweer aan het werk is. "Het is daarentegen wel teleurstellend dat nog geen kwart van de 50-plussers weer aan de slag is", zegt Rob Witjes van het UWV.

Grofweg de helft van het voormalig personeel blijft in dezelfde branche werken. Personeel dat bij de La Place-restaurants werkte, ging vooral in de horeca aan de slag, personeel dat in de warenhuizen werkte bleef meestal in de detailhandel actief.

Tijdelijk

De contracten bij nieuwe werkgevers zijn voor meer dan de helft van de oud-V&D'ers tijdelijk. Een klein deel, 14 procent, kreeg een vast dienstverband.

In de provincie Zeeland is het aandeel voormalige V&D'ers dat weer werk vond het grootst (81 procent). In de provincie Groningen hebben de minste oud-V&D'ers een baan gevonden: 60 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl