Een van de demonstraties tegen de Congolese president Joseph Kabila
NOS Nieuws

Schoten gehoord bij protesten in Congolese hoofdstad

Bij protesten rond het verlopen van het mandaat van president Joseph Kabila zijn in de Congolese hoofdstad Kinshasa schoten gehoord. In verschillende wijken van de stad gingen mensen gisteren al de straat op om te protesteren tegen de president.

De regering heeft in reactie op de protesten militairen naar de stad gestuurd. De politie heeft zeker 80 mensen gearresteerd, onder wie oppositieleider Franc Diongo. Ook zijn sociale media-accounts geblokkeerd in Congo.

Gisteren verliep de officiële regeringstermijn van president Kabila na veertien jaar. De oppositie eist nu een tijdelijke president tot aan de verkiezingen in april 2018. Onderhandelingen hierover zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

Demonstraties

In Kinshasa zouden groepen tegenstanders van Kabila gedemonstreerd hebben met rode T-shirts en vlaggen waarop 'bye, bye Kabila' te lezen is. Studenten hebben op de universiteitscampus autobanden in brand gestoken.

Militanten hebben geprobeerd om een gevangenis in het Oost-Congolese Butembo binnen te vallen en de gevangenen te bevrijden. Hierbij zouden een Zuid-Afrikaanse VN-soldaat en een politieagent om het leven zijn gekomen.

Sinds 1960 is er geen nieuwe regering meer aangetreden in Congo zonder bloedvergieten. De oppositie verwacht ook deze keer weer chaos.

Burgeroorlog

Tussen 1997 en 2003 woedde er een hevige burgeroorlog in het land, waarbij meer dan 5 miljoen mensen om het leven kwamen. In Congo zijn nog steeds ruim 20.000 VN-militairen actief, de grootste VN-vredesmacht ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl