Samen voor de televisie
NOS NieuwsAangepast

SCP: Nederlanders kijken ruim drie uur tv per dag

Gemiddeld zaten Nederlanders vorig jaar drie uur en vier minuten per dag voor hun televisie. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarmee is de tv-consumptie van Nederlanders ongeveer gelijk gebleven: in 2013 was dat vier minuten minder.

Wel kijken Nederlanders steeds vaker via nieuwe wegen, zoals Netflix en NPO Gemist. In 2013 was dat nog 10 minuten, maar vorig jaar al 15 minuten. Mensen kijken nog steeds meer naar lineaire televisie dan naar Netflix of NPO Gemist, maar dat neemt wel af: vorig jaar was dat twee uur en 24 minuten, zeven minuten minder.

Streaming is vooral populair onder mensen onder de 34 jaar. Die kijken ook minder lineaire televisie, hoewel tieners nog steeds lineair kijken: 49 procent doet dat nog steeds dagelijks. Dat was in 2013 echter nog 67 procent.

Appen en lezen

De manier waarop mensen communiceren, verschilt sterk per leeftijdsgroep. Zo sturen twee op de drie 65-plussers gemiddeld geen enkele keer een berichtje via mobiele apps, terwijl 90 procent van de jongeren dat minimaal één keer doet.

De tijd die Nederlanders besteden aan lezen, neemt al jaren af. Gemiddeld doet 46 procent van de Nederlanders dat op een doorsnee dag, hoewel lezen op internet daarbij niet wordt meegeteld. Gemiddeld lezen Nederlanders elf minuten per dag; twee minuten minder dan in 2013. Opvallend is dat de meeste mensen lezen van papier, en niet van een tablet of e-reader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl